
Kysymys:
Olen kärsinyt vaikeasta unettomuudesta vuosia. Nukun maksimissaan 5–6 tuntia yössä, yleensä 3–4 tuntia tai en ollenkaan. Ongelmana ovat mielialalääkkeiden sivuvaikutukset, varsinkin sydämeen liittyvät.
Koen sydänoireita muutenkin vähäisen unen vuoksi. Sydäntä on tutkittu, mutta erityistä ei ole löytynyt. Orloc 5 mg pitää verenpaineen ja tykytyksiä ruodussa rasituksen jälkeen. Muut lääkkeet ovat Voxra, joka ei nukuta, mutta pitää mielialaa kondiksessa, ja Pertriptyl. Mikä auttaisi unettomuuteeni?

Vastaus:
Ihminen on parhaimmillaan silloin, kun hänen tajuntansa ei ole kankaalla. Unta uhmataan ahkeruuden alttareilla: huilataan sitten vasta haudassa. Uni on elämälle välttämätöntä, joten se, joka uneltaan varastaa, se omaa hautaansa kaivaa. Uni ei ole ketarat ojossa hirsien vetämistä vaan aktiivista ajan käyttämistä.
Unihäiriössä on kyse vaikeudesta nukahtaa tai pysyä unessa, heräämisestä liian varhain tai huonolaatuisesta yöunesta. Unettomuuteen liittyy kuin telkkä pönttöön, että se aiheuttaa valveaikaisen toimintakyvyn heikentymistä.
Kyse ei ole tilapäisestä ilmiöstä. Sairauden kaltaiseksi unettomuus määritellään silloin, kun sitä esiintyy säännöllisesti vähintään kolmena yönä viikossa.
Terveiden ihmisten nukkuminen samanlaista
Kaikki terveet ihmiset nukkuvat nukahtamisensa jälkeen samalla tavalla. Unisykliin kuuluvat kevyt ja syvä perusuni, vilkeuni ja valve. Yötä kohden syklejä on 4–6. Jos nukkumaan mennään kello 21:n ja 1:n välillä, hyvä yöuni on mahdollinen.
Lyhytunisia, jotka nukkuvat keskimäärin kuusi tuntia tai vähemmän, on meistä noin 15 prosenttia. Pitkäunisia, jotka nukkuvat yhdeksän tuntia tai enemmän, on noin 14 prosenttia ja keskiunisia 71 prosenttia (professori Timo Partonen). Oleelliseksi käy se, että uni virkistää.
Unettomuuden hoidossa ei pääsääntöisesti käytetä lääkkeitä. Luonnollista unta parantavia lääkevalmisteita ei ole, kuten ei litteää maapalloakaan.
Masennuksen hoitaminen lääkkeillä parantaa unta
Tulee selvittää, onko kyse päiväväsymystä aiheuttavasta uniongelmasta. Jos näin on, onko sen taustalla korjattavissa oleva tila, joka liittyy esimerkiksi unihygieniaan, johonkin sairauteen tai lääkitykseen, hyvin yleiseen uniapneaan tai harvinaisempaan unihäiriöön. Uni muodostaa laajan kokonaisuuden, johon tässä ei ole mahdollisuutta mennä.
Mielialaongelmat aiheuttavat lähes aina unen häiriöitä, joten oikean asian otat esille. Kuitenkin masennuksen hoitaminen myös lääkkeillä yleensä parantaa unta, jolloin lääkkeiden haittojen osuus unen häiriöissä ei tule niin usein esille, jos lääkkeet on järkevästi valittu.
Bupropioni (Voxra), jolla on käyttöä myös tupakasta ja liiasta sapuskasta vieroittautumisessa, on piristävä valmiste. Kun sen ottaa aamulla, siitä tuskin koituu enää yöllä merkittävä haittaa.
Pertriptyliä käytettiin aiemmin melko yleisesti erilaisissa psykiatrissa oireissa, mutta tapauksessasi voin sen funktiota vain arvailla. Kun ikää tulee, tuon yhdistelmävalmisteen haitat korostuvat ja saattavat haitata nukkumista.
Kannustan sinua menemään osaavan psykiatrin pakeille. Mielialatilanteesi ja siihen käytettävien lääkkeiden päivittäminen vaikuttaa unihäiriösi hoitamisessa keskeiseltä.
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.