Tuulilasi

Ulkomailla rekiisteröidyt autot..

Tapio Ketonen

Kysymys:

Näin ulkosuomalaisena (10vuotta norjassa asuneena) ihmettelen mitä Suomen lainsäädäntö sanoo seuraavasta:Ulkomaille rekisteröidyn matkailuauton (alle 3.5t) suurin sallittu nopeus Suomessa? Koskeeko samat määräykset kuin suomalaisia 80/100 paino/ikä/abs.

Toinen asia liittyy lisävaloihin, esim. Ruotsissa ei ole referenssilukua eikä määrää rajoitettu. Onko tällaisella autolla liikennöinti suomessa luvallista?  Koskevatko yleensäkään kansalliset määräykset ulkomaisia ajoneuvoja? Täällä ei myöskään ole minkäälaista katsastusta eikä vakuutusta matkailuvaunuille ja peräkärryille, kuitenkin niitä käytetään suomenkin teillä paljon..

Näytä vastaus

Vastaus:

Ajoneuvon käyttöä ulkomailla säätelee Wienin tieliikennesopimus. Lähtökohtana on vastavuoroisuus, eli jos auto ja perävaunu ovat hyväksyttyjä liikenteeseen Norjassa, niitä saa käyttää myös Suomessa. Sama koskee Ruotsin valoasioita.

Vakuutusasiat hoitaa ensisijaisesti Liikennevakuutusyhdistys, se korvaa ulkomaisten ajoneuvojen aiheuttamat vahingot. Käytännössä Suomessakaan ei perävaunun vakuutuksesta korvata yhtään mitään, korvaus maksetaan 99,99 prosentissa tapauksista vetoauton liikennevakuutuksesta.

Periaatteessa Suomessa saadaan ajaa matkailuautolla satasta, jos siinä on perässä pyöreä keltapohjainen nopeuslätkä, jossa on lukema 100, ja myös rekisteröintitodistuksessa on merkintä satasen rajoituksesta. Ilman niitä rajoitus on 80 km/h.

Julkaistu: 20.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.