Terveys ja hyvinvointi
Mikä on paras tapa selvittää diabetesriskinsä? Haluaisin tietää, onko minulla riski saada tyypin 2 diabetes
Vastaajana
Julkaistu 1.6.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Haluaisin tietää, onko minulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Miten voin selvittää riskini?

Vastaus:

Omaa sairastumisriskiään voi arvio­­ida tyypin 2 diabeteksen riskitestillä, jonka voi tehdä diabe­­tes.fi­-­sivustolla. Tyypin 2 diabeteksen riskiin vaikuttavat useat teki­jät. Useisiin niistä voi vaikuttaa itse, mutta osaan ei. Jos riskipisteet kertyvät asioista, joihin voi itse vaikuttaa, on syytä miettiä, miten niitä voisi muuttaa. Terveelliset elintavat ovat tärkeitä, kun diabeteksen riski on kohonnut. Neuvoja voi kysyä terveysasemalta tai työterveyshuollosta.

Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa iän mukana. Riski alkaa suurentua noin kolmikymppisenä ja kasvaa eläkeiässä vielä merkittävästi lisää. Myös diabetes lähisuvussa kertoo riskistä. Perimäänsä ei voi vaikuttaa, mutta suvussa esiintyvän diabeteksen pitäisi toimia herättäjänä.

Diabetes kehittyy sitä todennäköisemmin, mitä enemmän ylipainoa on. Painonpudotuksesta on hyötyä, kun paino­indeksi on 25–30. Lihaksikkuus voi kuitenkin nostaa painoindeksiä. Diabetes­riskin kannalta lihasmassa on hyvä asia, sillä se parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Lihaksikkaalla painoindeksi ei kerro aina luotettavasti ylipainosta. Vyötärönmitta on diabetesriskin kannalta painoakin tärkeämpi mittari. Painon kertyminen juuri vatsan kohdalle on haitallista sokeri­aineenvaihdunnalle. Vyötärönympärys kertoo varsin hyvin vatsaontelon sisällä olevasta rasvasta, joka on vaarallisempaa kuin ihon alla oleva rasva.

Liikkumattomuus on merkittävä diabetesriski. Aikuisille suositellaan yleisesti vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä. Liikunta voi koostua vaikkapa kolmesta kymmenen minuutin pätkästä. Liikunnaksi lasketaan yhtä lailla arkinen kaupassa käynti ja ruohon leikkaaminen kuin lenkkeily ja kuntosalitreeni. Myös korkea verenpaine lisää alttiutta sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Lievästi koholla oleva verensokeri voi pikkuhiljaa kehittyä diabetekseksi. Satunnaisesti todettu korkea verensokeri voi siis toimia diabeteksen ennusmerkkinä. Esimerkiksi raskauden aikainen heikentynyt sokerinsietokyky tai raskausdiabetes on erittäin suuri tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Riski on suurimmillaan välittömästi raskauden jälkeen. Noin puolella raskausdiabeteksen sairastaneista todetaan tyypin 2 diabetes 5–10 vuoden kuluessa.

Diabetesliitto

Kysymyksiin vastasi Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä. Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.

Lue lisää: diabetes.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.