
Kysymys:
Haluaisin tietää, onko minulla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Miten voin selvittää riskini?
Vastaus:
Omaa sairastumisriskiään voi arvioida tyypin 2 diabeteksen riskitestillä, jonka voi tehdä diabetes.fi-sivustolla. Tyypin 2 diabeteksen riskiin vaikuttavat useat tekijät. Useisiin niistä voi vaikuttaa itse, mutta osaan ei. Jos riskipisteet kertyvät asioista, joihin voi itse vaikuttaa, on syytä miettiä, miten niitä voisi muuttaa. Terveelliset elintavat ovat tärkeitä, kun diabeteksen riski on kohonnut. Neuvoja voi kysyä terveysasemalta tai työterveyshuollosta.
Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen kasvaa iän mukana. Riski alkaa suurentua noin kolmikymppisenä ja kasvaa eläkeiässä vielä merkittävästi lisää. Myös diabetes lähisuvussa kertoo riskistä. Perimäänsä ei voi vaikuttaa, mutta suvussa esiintyvän diabeteksen pitäisi toimia herättäjänä.
Diabetes kehittyy sitä todennäköisemmin, mitä enemmän ylipainoa on. Painonpudotuksesta on hyötyä, kun painoindeksi on 25–30. Lihaksikkuus voi kuitenkin nostaa painoindeksiä. Diabetesriskin kannalta lihasmassa on hyvä asia, sillä se parantaa sokeriaineenvaihduntaa. Lihaksikkaalla painoindeksi ei kerro aina luotettavasti ylipainosta. Vyötärönmitta on diabetesriskin kannalta painoakin tärkeämpi mittari. Painon kertyminen juuri vatsan kohdalle on haitallista sokeriaineenvaihdunnalle. Vyötärönympärys kertoo varsin hyvin vatsaontelon sisällä olevasta rasvasta, joka on vaarallisempaa kuin ihon alla oleva rasva.
Liikkumattomuus on merkittävä diabetesriski. Aikuisille suositellaan yleisesti vähintään puoli tuntia liikuntaa päivässä. Liikunta voi koostua vaikkapa kolmesta kymmenen minuutin pätkästä. Liikunnaksi lasketaan yhtä lailla arkinen kaupassa käynti ja ruohon leikkaaminen kuin lenkkeily ja kuntosalitreeni. Myös korkea verenpaine lisää alttiutta sairastua tyypin 2 diabetekseen.
Lievästi koholla oleva verensokeri voi pikkuhiljaa kehittyä diabetekseksi. Satunnaisesti todettu korkea verensokeri voi siis toimia diabeteksen ennusmerkkinä. Esimerkiksi raskauden aikainen heikentynyt sokerinsietokyky tai raskausdiabetes on erittäin suuri tyypin 2 diabeteksen riskitekijä. Riski on suurimmillaan välittömästi raskauden jälkeen. Noin puolella raskausdiabeteksen sairastaneista todetaan tyypin 2 diabetes 5–10 vuoden kuluessa.
Diabetesliitto
Kysymyksiin vastasi Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä. Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.
Lue lisää: diabetes.fi
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.