Apu

Aikuistyypin diabetes: Miksi verensokerini laskee, kun otan metmorfiinia? Apu-klinikka: "Laihduttaminen ja liikkuminen sekä perushoito että ennaltaehkäisyn kärki"

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 23.7.2020

Kysymys:

Minulla on todettu tuore tyypin 2 diabetes. Miksi verensokeri laskee, kun otan metformiinia aamuisin ja iltaisin? Painoin 59,9 kiloa, kun tämä tauti todettiin tammikuussa 2020. Nyt toukokuussa painoa on vain 51 kiloa, eli laihdun koko ajan. Toimiiko hoito niin kuin pitäisi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Totta Mooses – kyllä – periaatteessa! Kakkostyypin sokeritaudin peruselementtejä ovat:

  1. insuliini ei tehoa kunnolla kudoksissa (insuliiniresistenssi),
  2. maksa tuottaa liikaa sokeria erityisesti yöllä ja
  3. aterian yhteydessä haimasta erittyy insuliinia viiveellä, mistä syystä verensokeri tuppaa nousemaan aterian jälkeen.

Laihduttaminen ja liikkuminen parantavat insuliinin tehoa, joten ne ovat kakkostyypin sokeritaudissa sekä taudin perushoito että ennaltaehkäisyn kärki.

Kakkostyypin diabetes perinnöllinen

Tila on erittäin perinnöllinen. Jos on perinyt ryppään tyypin 2 sokeritaudille altistavia geenejä, ne vaikuttavat vuosikymmenien aikana siten, että haiman insuliinineritys hiipuu vähitellen.

Tautiin voi joskus ”loppuun palaneena” kehittyä insuliininpuutos, vaikka kyseessä ei ole tyypin 1 sokeritauti, jossa insuliinin eritys tyrehtyy yleensä nopeasti ilmeisen autoimmuuniprosessin seurauksena.

Geenejä todennäköisesti perineen ei tule lihottaa itseään, ja hänen tulee liikkua paljon. Lihomisepidemia on johtanut maailmanlaajuiseen tyypin 2 sokeritaudin ja raskausdiabeteksen räjähdysmäiseen lisääntymiseen.

Et ole todellakaan lähtöjäsi lihava. Mahdollisesti hyvät elämisen tapasi ovat viivästyttäneet sairauden puhkeamista.

Haiman sairaudet tulee sulkea pois

Metformiini on vanhin kakkostyypin sokeritaudin lääke. Kuten lähes kaikki taudin lääkkeet, sekin vaikuttaa pääasiassa maksan kautta vähentämällä sen sokerintuotantoa. Lisäksi se lisää insuliiniherkkyyttä ja hidastaa sokerin imeytymistä. Se sopii erityisesti lihaville, koska sillä on laihduttava vaikutus.

Metformiini alentaa verensokeria, kuten olet todennut. Painonlaskusi määrä hämmästyttää. Se voisi selittyä sillä, että elämäntavoissasi olisi ollut toivomisen varaa taudin toteamisen hetkellä, jolloin korjausliike olisi muodostunut totaaliseksi. Tätä on vaikea uskoa, vaikka en sinua tunnekaan.

Toisaalta et kerro sokeriarvojasi, joten en tiedä, mistä lähdettiin ja mihin on päädytty. Erittäin korkeat sokeriarvot laihduttavat, sillä energiaa hukkaantuu sokerina virtsaan. Näin käy usein tuoreessa tyypin 1 sokeritaudissa.

Tarvitsisin lisätietoja. Painoindeksisi vuoksi kannattaa selvittää, voisiko tauti olla sittenkin tyyppiä 1 (C-peptidimääritys). Jos reilulle laihtumisellesi ei ole järkeenkäyvää syytä, haiman mahdolliset sairaudet tulee sulkea pois. Jos syy on ilmeinen, hoito toimii, kuten pitääkin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.