Elina Pimiä
Kysymys:
Käytän metformiinia tyypin 2 diabetekseen. Ystävälleni on määrätty uusista kakkostyypin lääkkeistä SGLT2-estäjiä. Olisiko minullekin hyötyä uusista lääkkeistä? Olen 56-vuotias, ja rasva-arvot ovat koholla.
Vastaus:
Sinulle on aloitettu perinteisesti metformiinilääke, joka on suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaan ensisijainen lääke tyypin 2 diabetekseen. Sen päävaikutusmekanismi on maksan epätarkoituksenmukaisen sokerin uudismuodostuksen vähentäminen.
Hoitoa tehostetaan tarvittaessa muilla lääkeaineilla. Päätös niiden käytöstä perustuu aina yksilölliseen arvioon. On näyttöä, että SGLT2-estäjät vähentävät lisäsairauksien todennäköisyyttä erityisesti sydän- ja verisuonisairauksien sekä diabetekseen liittyvän munuaissairauden osalta.
SGLT2-estäjät laskevat verensokeria poistamalla sokeria virtsaan, mutta niillä on myös muita suotuisia vaikutuksia. Jos potilaalla on merkittävästi ylipainoa, voi olla kuitenkin perusteltua tehostaa lääkitystä seuraavaksi niin sanotuilla GLP1-analogeilla, jotka lisäävät elimistön omaa insuliinin eritystä sekä vähentävät ruokahalua ja sokerin uudismuodostusta maksassa.
Juuri sinulle sopivan lääkevalmisteen valintaan vaikuttavat monet asiat, muun muassa munuaisten ja maksan toiminta, arvio sydän- ja verisuonisairauksien kokonaisriskistä, tieto sokeriarvoista ennen ja jälkeen aterian sekä paino ja muutokset siinä. Useita muitakin lääkeaineryhmiä on käytettävissä. Myös tyypin 2 diabetesta hoidetaan joskus insuliinilla.
Diabeteksen hoidossa on aina tärkeää yhdistää terveelliset elintavat useimmiten lisänä tarvittaviin lääkehoitoihin. Myös rasva-arvojasi on hyvä pyrkiä kohentamaan, tarvittaessa lääkehoidoilla. Verenpaineen seuranta ja hoito on osa diabeteksen kokonaisvaltaista hoitoa, jossa on keskeistä pyrkiä ehkäisemään diabeteksen aiheuttamia lisäsairauksia.
Verensokeri haltuun
Kysymykseen vastasi Elina Pimiä, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri.
Hyvää elämää diabeteksesta huolimatta! Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.