Kysymys:
Minulla on ollut tyypin 1 diabetes jo 20 vuoden ajan. Olen käynyt silmänpohjakuvissa 2–3 vuoden välein. Seulontakuvissa löydettiin nyt muutos ensimmäisen kerran. Luin tekstin Kannasta, ja siellä puhuttiin toisen silmän lievästä taustaretinopatiasta. Mistä on kyse ja mitä pitäisi nyt tehdä?
Vastaus:
Koholla oleva verensokeri tai verensokerin runsas vaihtelu voi vahingoittaa silmän verkkokalvoa. On hyvin yleistä, että tyypin 1 diabeetikon silmän verkkokalvolle on kehittynyt muutoksia parikymmenen sairastamisvuoden jälkeen. Muutokset jaetaan kolmeen vaikeusasteeseen eli lievään, kohtalaiseen ja vaikeaan.
Sinulla on todettu lievin taustaretinopatian muoto. Silmälääkäri on katsonut kuvat ja arvioinut silmäyksikön jatkotoimenpiteet. Useimmiten lievä taustaretinopatia ei vaadi silmälääkärin toimenpiteitä, kuten laserointia. Muutosten havaitsemisen jälkeen diabeteksen hoitoa tehostetaan ja sovitaan tiivistetty silmänpohjan seuranta.
Silmien tilannetta pyritään parantamaan siten, että hyvän sokeritasapainon lisäksi verenpaine ja veren rasva-arvot hoidetaan erittäin hyvälle tasolle. Tupakointi lisää ongelmia silmissä. Verkkokalvon muutoksissa on kyse silmän pienten verisuonien reagoinnista korkeaan verensokeriin, joka saa ne tihkuttamaan verta verkkokalvolle mikroaneyrysmina eli liekkivuotoina. Silmiin voi myös kehittyä uudissuonia, ja joskus silmän verkkokalvolle kertyy myös rasvaa niin kutsuttuina eksudaatteina.
Verensokeri haltuun
- Kysymykseen vastasi Elina Pimiä, Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri.
Hyvää elämää diabeteksesta huolimatta! Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.