Apu Terveys

Minulla on tyypin 1 diabetes ja toisesta silmästä löytyi taustaretinopatia – Mistä on kyse ja mitä pitäisi tehdä? Apu-klinikka

Julkaistu 24.9.2022

Kysymys:

Minulla on ollut tyypin 1 diabetes jo 20 vuoden ajan. Olen käynyt silmänpohjakuvissa 2–3 vuoden välein. Seulontakuvissa löydettiin nyt muutos ensimmäisen kerran. Luin tekstin Kannasta, ja siellä puhuttiin toisen silmän lievästä taustaretinopatiasta. Mistä on kyse ja mitä pitäisi nyt tehdä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Koholla oleva verensokeri tai verensokerin runsas vaihtelu voi vahingoittaa silmän verkkokalvoa. On hyvin yleistä, että tyypin 1 diabeetikon silmän verkkokalvolle on kehittynyt muutoksia parikymmenen sairastamisvuoden jälkeen. Muutokset jaetaan kolmeen vaikeusasteeseen eli lievään, kohtalaiseen ja vaikeaan.

Sinulla on todettu lievin taustaretinopatian muoto. Silmälääkäri on katsonut kuvat ja arvioinut silmäyksikön jatkotoimenpiteet. Useimmiten lievä taustareti­nopatia ei vaadi silmälääkärin toimen­piteitä, kuten laserointia. Muutosten havaitsemisen jälkeen diabeteksen hoitoa tehostetaan ja sovitaan tiivistetty silmänpohjan seuranta.

Silmien tilannetta pyritään parantamaan siten, että hyvän sokeritasapainon lisäksi verenpaine ja veren rasva-arvot hoidetaan erittäin hyvälle tasolle. Tupakointi lisää ongelmia silmissä. Verkkokalvon muutoksissa on kyse silmän pienten verisuonien reagoinnista korkeaan verensokeriin, joka saa ne tihkuttamaan verta verkkokalvolle mikroaneyrysmina eli liekkivuotoina. Silmiin voi myös kehittyä uudissuonia, ja joskus silmän verkkokalvolle kertyy myös rasvaa niin kutsuttuina eksudaatteina.

Verensokeri haltuun

  • Kysymykseen vastasi Elina Pimiä, Diabetesliiton asiantuntija­ylilääkäri.

Hyvää elämää diabeteksesta huolimatta! Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.