Apu

Miksi työkyvyttömyyseläkkeelle on lähes mahdoton päästä, vaikka työkykyä ei enää ole? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 28.4.2022

Kysymys:

Olen ollut viimeksi palkkatyössä 15 vuotta sitten. Selkäni on sellainen, ettei sillä kykene tekemään raskasta työtä eikä minulla ole koulutusta kevyempiin hommiin. Olen hakenut työkyvyttömyyseläkettä ­lukuisia kertoja, mutta aina hakemus hylätään. Mitä voisin tehdä tässä ­toivottomassa tilanteessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voit uskoa, että olen yli 40-vuotisen työ­urani aikana ahdistunut kertomasi tyypillisen tarinan äärellä lukemattomia kertoja. Todistuksia sanellessani tiedän kokemukseni perusteella, että useimmissa tapauksissa päätös on kielteinen. ”Työelämää” ei ole olemassakaan: on vain yksi kokonaisen elämä, josta ei pääse eläkkeelle. Työn ja erityisesti ansion hankkimisen aika meillä kuitenkin on tähän elämään sisällytetty. Sen vaatimukset ovat jatkuvasti kiristyneet, mikä karsii melko tehokkaasti työrajoitteiset pois työ­paikoilta ja samalla syrjäyttää kokonaisia perheitä jopa yli sukupolvi­rajojen paremmin pärjäävästä valtavirrasta.

Digitalisaatio ja koneistuminen ovat vähentäneet ihmisen osuutta raskaimmissa töissä. Samalla on poistunut tarve kutsua osa väestöstä aputyövoimaksi. Työssä pärjätäkseen tulee olla hyväkuntoinen, kestävä, koulutettu, sitoutunut ja motivoitunut. Tämä kaikki on lisännyt eri tavoin vajaatyökuntoisia pitkäaikaistyöttömiä, joiden mahdollisuus päästä työ­kyvyttömyyseläkkeelle on satunnainen.

Elämässä voi sattua paljon sellaista, joka suistaa ihmisen omilla mahdollisuuksillaan pärjäävien uralta. Tällaisiin tilanteisiin ei läheskään aina pysty itse vaikuttamaan. Lisäksi työ ja varallisuus jakautuvat pitkien välimatkojen maassamme epätasaisesti.

Kun työrajoitteisuuteen mahdollisesti johtava sairaus yllättää, se on äärimmäisen tärkeää tutkia, diagnosoida, hoitaa ja kuntouttaa mahdollisimman ripeästi. Jos vaivat pitkittyvät, ne myös monimutkaistuvat. Mukaan tulee sairauden lisäksi koko psykososiaalinen patteristo, joka pyrkii vastustamaan kuntoutumista. Kuvainnollisesti selkäranka voi katketa.

Mikäli esimerkiksi esille nostamasi selkävaiva uhkaa lääketieteellisten ja oikein suunnattujen hoitojen jälkeen pitkittyä, tarvitaan jo varhaisvaiheessa kuntoutustutkimus tai -selvitys. Primaaritoimijoita ovat työterveys ja terveyskeskus. Laajempia ­tutkimuksia tekevät sairaanhoitopiirit ja Kela. Koska et ole ollut palkkatyössä pitkään aikaan, työterveys ei tule kyseeseen. Kuntoutusprosessi toimii edelleen liian hitaasti. Jokainen potilas tarvitsisi organisaatioiden rattaissa oman valmentajan ja asioiden edistäjän. Väleihin putoaa ja jopa katoaa helposti.

Kun ihminen on laillasi pitkään pois ansiotyöstä, se johtaa vaatimattomaan eläkekertymään. Silloin työttömyys­turvan peruspäiväraha on usein euromääräisesti samansuuruinen kuin mahdollinen työkyvyttömyyseläke. Asiakkaan näkö­kulmasta tällöin ei ole taloudelliselta ­kannalta merkitystä sillä, mikä organi­saatio rahan maksaa.

Kunnilla on lakisääteinen velvoite ­työllistää yli 57-vuotiaita pitkäaikais­työttömiä. Luonnollisesti TE-keskusten tavoite on työllistää eikä pitää listoillaan asiakkaita, joilla ei ole realistisia mahdollisuuksia työllistyä, mutta ilman perusturvaa ei voi ketään jättää.

Tilanteesi tulee kartoittaa uudelleen, sillä ikääntyminen tuskin on vaivojasi parantanut. Lähtökohtaisesti tulee hakeutua oman lääkärin vastaanotolle terveyskeskukseen. Perusteellista potilaan haastattelua ei korvaa mikään. Siinä käydään läpi eletty elämä keskiössä koulutus, työhistoria ja sairaudet hoitoineen unohtamatta perhettä ja tutkittavan maantieteellistä sijoittumista. Kyllä sillä on merkitystä, asuuko potilas Espoossa, Kangasalla vai Pylkönmäen Puolimatkassa, jossa hänen lisäkseen elää metsän keskellä vain yksi vanhapoika ja pariskunta eikä seutukunnalla ole työllistymismahdollisuuksia.

Potilas tutkitaan hyvän lääkärin tutkimustavan mukaisesti. Kun kyseessä on tukirankavaiva, harkitaan, tarvitaanko uudelleen polvien, lonkan tai selän kuvantamista, ehkä myös magneetti- tai sähköhermotutkimusta. Fysioterapeutin tutkimus ja lausunto ovat tärkeitä. Ortopedia vaivataan vain, mikäli potilaan arvioidaan hyötyvän leikkauksesta. Lisäksi selvitetään muut mahdolliset sairaudet. Tarvittaessa laaditaan kunnollinen eläkelausunto – huonosta todistuksesta kärsivät kaikki.

Koen vuosikymmenten jälkeenkin ­hankalaksi välittää potilaasta realistisen luotettavan kuva päätöksentekijälle, joka ei kohdetta tapaa. Silloin tällöin yllätyn hylkäyksestä. Kerran nuorempana poltin totaalisesti päreeni. Teetin potilaasta fysioterapeutilla videon. Todistukseen kirjoitin ”Kahtokea pirut ite”. Lausunto meni läpi.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.