Apu

Minulle asennettiin sydämentahdistin – Pian sen jälkeen alkoi jatkuva nilkkaturvotus – Onko asioilla yhteyttä? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 24.1.2023

Kysymys:

Vasen jalkapöytäni on ollut turpoillut ainakin kuusi vuotta. Se alkoi pian sydämentahdistimen asentamisen jälkeen. Kysyin kardiologilta, voiko ­turvotus johtua tahdistimesta. Ei hänen mielestään, mutta ei hän osannut muutakaan syytä sanoa. Olen kysellyt monelta lääkäriltä asiasta, mutten ole saanut vastausta. Jalka ei ole kipeä. Kävelen päivittäin noin 7–8 kilometriä sekä käyn vesivoimistelussa ja kunto­salilla kerran viikossa. Viime kesänä vasempaan nilkkaan tuli yhtäkkiä kova kipu. En huomannut, että se olisi mitenkään nyrjähtänyt. Nilkka turposi ja oli melkoisen kipeä parisen viikkoa. Sattumaa, että samassa jalassa? Lääkitykseeni kuuluu kolesterolilääke ­Simvastatin 20 mg, flimmerinestolääke Dilzem 120 mg + tahdistin + Eliquis 5 mg sekä glaukoomatipat Trusopt ja Monoprost.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nilkkaturvotuksella ja tahdistimella ei ole syy-seuraussuhdetta. Dilzem-lääke kuuluu kalsiumkanavan salpaajiin, jotka voivat aiheutta turvotusta, mutta tämän valmisteen vaikutus kohdistuu vain sydämeen. Siksi en pidä sitä syynä toispuoleiseen turvotukseesi. Kyseessä täytyy olla jokin paikallinen syy jalkasi veren- tai imunestekierrossa. Se voisi selittyä elämän varrella sattuneella vammalla tai tulehduksella.

Nilkan kova äkillinen kipu aiheutuu useimmiten kihdistä. Mikään muu niveltulehdus ei ala niin nopeasti ja ärhäkkäästi. Nilkan kihdille on tyypillistä turvotus, joka näkyy kehrästen alapuolella. Tällöin punktoin nivelen ja otan mahdollisesti saamastani nivelnesteestä näytteen kihtikiteiden löytämiseksi mikroskoopilla. Hoidoksi tarjoan joka tapauksessa kortisoni-injektion, joka tapahtuu kätevästi punktiossa saman neulan kautta. Pistoksen teho on todella nopea. Pitkän kokemukseni perusteella pidän kihti­tulehduksen tehokkaimpana hoitona paikallista kortisonia. Nuoremmat kollegat näyttävät annostelevan kortisonia suun kautta, mutta itse en lähde siihen.

Toki äkillinen nilkkaturvotus voi etenkin iäkkäämpänä aiheutua myös poikkeavan voimakkaasta rasituksesta, jonka ­seurauksena nivelkalvo vinkuu ja alkaa erittää öljymäistä eritettä tilanteen ­rauhoittamiseksi. Nivelkalvon tulehdusreaktiokin sammutetaan kätevimmin kortisonipistoksella.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.