Tuulilasi

Turvatyynyt ja musta laatikko

Tapio Ketonen

Kysymys:

Rekisteröivätkö auton turvatyynyt ajan jolloin ne ovat räjähtäneet, tai näkeekö mustasta laatikosta helposti, monelta kolari on tapahtunut? Pääseekö vakuutusyhtiö helposti näihin tietoihin käsiksi, tai jos ei pääse, voiko tutkintaa pyytää? Olin kolarissa ja haluaisin päästä näihin tietoihin käsiksi. Kuinka helppoa se on, ja onko tietoja ylipäätään tallentunut?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuosta aiheesta on äärimmäisen vähän tietoa. Yleisesti ottaen autoissa ei ole “mustaa laatikkoa”, eli ajotietoja ei tallenneta mihinkään. Joissakin autoisssa kuitenkin saattaa tuollainen tallennusjärjestelmä olla. Muistammehan USA:ssa taannoin vallinneen valtavan kohun Toyota Priuksen väitetyistä tahattomista kiihtymisistä. Toyota tutki epäillyt autot ja sai kaivettua esille tiedon, jonka mukaan kuljettajilta olivat menneet polkimet sekaisin, eli jarrun sijasta oli painettu kaasua.

Noihin tietoihin pääsy ei ollut kovin helppoa. Toyota hoiti tutkimukset itse yhteistyössä NHTSA:n (USA:n tieliikenneturvallisuushallinnon) kanssa, muualle ei asiasta annettu tarkempaa tietoa.

Teknisesti tuollainen tiedonkeruu olisi helppo toteuttaa. Muisti on nykyisin halpaa, ja autoissa on tietojenkäsittelykapasiteettia enemmän kuin riittämiin. Asiaan liittyy kuitenkin erilaisia tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan liittyviä kysymyksiä, jotka kaiken lisäksi ovat eri maissa erilaisia. Asia taitaisi vaatia EU-tasoiset säädökset, muuten tällaiset järjestelmät eivät taida yleistyä.

Julkaistu: 25.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.