Tuulilasi

Turvatyynyn merkkivalo vilkkuu

Julkaistu: 1.11.2011

Kysymys:

Hei, mistä saa tietää vikakoodit, kun turvatyynyn merkkivalo vilkkuu yhdessä “Service” valon kanssa.

Kun panee virrat päälle turvatyynyn valo palaa hetken ja sammuu. Kun virrat on pidempään päällä tai jos lähtee ajamaan, niin turvatyynyn valo vilkkuu kahdesti, pitää taukoa ehkä 4 sekuntia ja vilkkuu taas kahdesti; siis aina yhdessä “service” -valon kanssa.Sama valorytmi jatkuu sitten.

Automme on Renault Safrane vuosimallia 1996, kov 1995. Turvatyynyjä on kuljettajalla ja apukuskilla. Jouduin irrottamaan turvatyynyt ja ratin vaihtaessani  lämmityslaitteen kennon tiivisteet.

Turvatyynyille tulee vain yhdet oranssit johdot, jotka on kyllä paikoillaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aivan ilmeisesti Safrane ikävöi korjaamotesteriä. Service-valon syttyminen tarkoittaa, että jossakin on auton omien valvontajärjestelmien mielestä vikaa. Voi olla, että turvatyynyjärjestelmä kaipaa jonkinlaista uudelleen ohjelmointia, ja siihen tarvittaneen automallille sopivaa huoltotesteriä.

Valitettavasti testereitä tuskin löytyy muualta kuin Renaulteihin erikoistuneilta korjaamoilta, ja varmimmin sellaisia ovat merkkikorjaamot.

Yhtä kikkaa toki voisit kokeilla, edellyttäen että radiossa ei ole koodilukitusta, tai koodi ja sen oikea syöttötapa ovat tiedossasi. Usein vikamuistit nollautuvat, kun auton akku irrotetaan. Se kannattaa pitää irti vähän pitempään, vaikka puolikin tuntia. Tosin lienet jo ennenkin ottanut akun irti, sillä harvassa on niin rohkeita tyyppejä, että uskaltavat mennä irrottamaan turvatyynyä akun ollesa kytkettynä.