Tuulilasi

Tuotujen autojen verotus perustuu hiilidioksidipäästöihin tai kokonaismassaan

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miten tarkastiottaen verotetaan ennen vuotta-2000 käyttöönotettuja autoja, jos sellaisen tuo Eu.n alueelta?

Olen saanut sen käsityksen, että veo perustuu auton kokonaismassaan. Olenko väärässä? Netin keskustelupalstoilta asiaa ei pysty selvittämään, koska tiedot ovat ristiriitaisia. Asia ei ole minulle tullin-sivustoiltakaan auennut. Siis tiivistäen, onko esim. mazda MX-5 tai Opel Speedsterin (omamassa: 800-1005 kg.) tuonti verojen puolesta kannattavmpaa kuin ennen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tietoa ei kannata etsiä mistään keskustelupalstoilta, koska Finlex-lakitietokantakin on olemassa. Sinne vain osoitteseen www.finlex.fi, sieltä kedelleen ajantasaiseen lainsäädäntöön ja hakuboksiin sana autoverolaki.

Asia on autoverolaissa selitetty täysin selvästi. Jos autosta ei ole käytettävissä virallisia hiilidioksidipäästön lukemia, verotus perustuu kokonaismassaan. Mazda MX5:n veroprosentti olisi kokonaismassan perusteella 18,6 % ja kulutuksen eli CO2-päästön perusteella 1,8-litraisena 21,4 % ja kaksilitraisena 22,3 %.

Eli ainakin Mazdasta kannattaisi valita sen verran vanhempi malli, että siitä ei olisi EU-kulutuksia tiedossa. Periaatteessa tuo vuosi 2000 on raja, joillekin harvoille automalleille saattaa löytyä EU-kulutus ja CO2-päästöarvo jo edellisvuodelta, joissakin tapuksissa sitä ei vielä löydy vuoden 2000 mallsitakaan.

Eri juttu sitten, kannattaako niin vanhoja autoja ryhtyä enää lainkaan tuomaan.

Julkaistu: 18.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.