Tuulilasi

Tullin oikeudet

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko tullilla oikeus pysäyttää autoilija moottoritiellä?

Tilanteeni on seuraavanlainen. Olen Suomen kansalainen ja asun Virossa. Ajan siis autolla, joka on eestin kilvissä ja käyn välillä Suomessa. Jokin aika sitten tullin auto pysäytti minut Vantaalla 3-tiellä. Halusivat tarkistaa onko minulla oikeus kuljettaa ajamaani autoa Suomessa. Onko tullilla siis oikeus toimia näin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä Tulli voi tehtäviään hoitaessaan pysäyttää auton tarkastusta varten. Autoverolain 80§ kuuluu näin:

Veroviranomaisella on oikeus tarkastaa ajoneuvo tai määrätä ajoneuvo esitettäväksi tarkastusta varten ajoneuvon katsastuksen hoitajalle, jonka tulee tällöin antaa pyydetty tieto veroviranomaisille. Veroviranomaisilla on myös oikeus tarkastaa tiloja, joissa pidetään hallussa tai käsitellään ajoneuvoja. Veroviranomaisella on oikeus pysäyttää ajoneuvo tarkastusta varten.

On mukava kuulla, että Tulli hoitaa valvontatehtäväänsä. Suomessa liikkuu kohtuuttoman paljon Viron rekisterissä olevia autoja. Samat virolaisautot pysäköivät ties miten pitkään suomalaisten asuntoalueiden parkkipaikoilla, joten on perusteltua syytä epäillä, että joukossa on myös sellaisia autoja, joista olisi pitänyt maksaa autovero Suomeen.

On vain valitettavan vaikeata todistaa, että joku asuukin käytännössä Suomessa, vaikka virallisten paperien mukaan vakituinen asuinpaikka on toisessa EU-maassa. Meidän suomalaisten etu kuitenkin vaatisi, että tällaiset veronkiertäjät saataisiin hoitamaan velvoitteensa suomalaista yhteiskuntaa kohtaan.

Jos tässä yhteydessä tulee pysäytetyksi joku aivan luvallisesti Suomessa ajeleva, aivan oikeasti Virossa asuva ihminen, niin ei tuo kovin vaarallista ole. Virolaisilla on varmasti vielä hyvässä muistissa aika, jolloin esivalta sai pysäyttää ja jopa vangita aivan kenet tahansa. Tuskin asiallisesta paperien tarkastamisesta tulee kenellekään suurempia traumoja.

Julkaistu: 1.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.