Tuulilasi

Transit 2008 aj. 29 000km ei takuuta!

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin 2v 6kk vanhan Ford Transit pakettiauton jolla ajettu 29 000 km!. Meni muutama päivä ja moottori alkoi “rapsuttaa” ja vein auton siihen liikkeeseen josta se oli ostettu. kävi ilmi että ykkösylinterin seinämillä jotain jälkiä/syöpymiä. Pyysin selvittämään maahantuojalta miten takuu vastaa, ja vastaus pelkästään: autossa ollut 2v takuu ja vaikka autolla ajettu vain 29 000 km maahantuoja ei korvaa, koska takuu ajallisesti ohi.

Eli onko todella niin että Suomessa voi myydä ammattikäyttöön suunniteltuja autoja, joiden moottorin ei tarvitse kestää kuin 29 000 km? Auto seissyt nyt viikon liikkeen pihassa, koska eivät korjaa ennekuin annan kirjallisen korjausluvan jolla samalla sitoudun/lupaan maksaa remontin (huollot oli autoon tehty ajallaan ja oikeilla öljyillä). Olen yrittäjä, eli kuluttajansuojasta ei minulle apua :-( MITÄ TEEN??? Olisiko tässä jutunjuurta lehteenne: Transit 29 000km sairaskertomus :-) MYYJÄLIIKE VOIMATON EIKÄ OTA KANTAA!!!

Näytä vastaus

Vastaus:

Maahantuoja on päässyt eroon takuuvastuustaan omistajan vaihtumisella ja takuun ajallisella umpeutumisella. Sinun vastapuolesi tuossa kiistassa on kuitenkin se myyjäliike. Tuo vaurio kyllä kaipaisi lähempiä tutkimuksia. Miten on saatu selville, että sylinterin seinämilssä on syöpymiä, eli onko moottori avattu? Millaisia jäljet ovat, ja onko niitä mahdollista poistaa hiomalla tai työstämällä sylinterit ylikokoon? Jos käy ilmi, että kyseessä on yksiselitteisesti valmistusvika, niin asiaa kannattaa vielä selvitellä maahantuojankin kanssa. Voi olla, että siinä tapauksessa löytyy neuvotteluvaraa.

Ensisijaisesti pitäisi toki päästä liikkeen kanssa sopimukseen vaurion korjaamisesta. Jos se ei onnistu, ainoa tie on lähteä hakemaan korvausta oikeusteitse. Se taas on aika hankala ja riskialtis homma. Jos oikeus tuomitsee, ettei sinulla ole oikeutta korvaukseen, silloin todennäköisesti joudut maksamaan myös vastapuolen eli liikkeen oikeudenkäyntikulut oman asianajajasi palkkion lisäksi. Eli ei hyvältä näytä.

Julkaistu: 4.11.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.