Tuulilasi

Toyotan VVT-i moottoreissa ilmennyt vikoja männänrenkaissa

Julkaistu: 6.1.2008

Kysymys:

Hei taas! Viitaten aikaisempaan kysymykseen Toyota Corollasta. Vastasit näin: “Männänrenkaiden juuttumisen syistä en osaa sanoa mitään tarkempaa. Ehkä kuitenkin tiuhempi öljyjen vaihtaminen olisi ollut tarpeen, vaikka Toyotan öljynvaihtoväli onkin 15 000 km. Missään tapauksessa en väittäisi sitä tyyppiviaksi, sillä Toyotan moottoreilla on ajettu useita satojatuhansia kilometrejä ilman ongelmia.”

Selvennys asiaan: Autooni on öljyt vaihdettu joka vuosi eli öljyt on todellakin vaihdettu 10 000 km välein, joskus jopa aikaisemminkin. Haluaisin tietää, että pitääkö minun tyytyä maksamaan männänrenkaiden vaihto “kitisemättä”. Olen lukenut usealta keskustelupalstalta että 2000-2002 vuoden Toyota-merkkisissä autoissa (joissa VVT-i -moottori) on ilmennyt öljynkulutusta ja viaksi todettu männänrenkaat. Alle 100 000 km ajetuille on vaihdettu männänrenkaat takuuseen, jopa takuuajan jälkeenkin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Niin, siinähän tosiaan on jo se VVT-i-moottori, ja kun muistelen, niin on siitä tainnut tuollaisista vaivoista kuulua juttuja. Vaikka auto on jo noin vanha, ja koska muissakin on ollut tuollaisia ongelmia, moottorissa on tosiaankin ilmeisesti tyyppivika.

Lienet ostanut auton uutena, joten korjausta pitääkin lähteä vaatimaan kuluttajasuojalain perusteella. Suomen kuluttajansuoja on useimpia muita EU-maita parempi, sillä siinä ei ole määritelty myyjän vastuulle mitään aikarajaa. Takuun päättymisellä ei ole merkitystä, jos vika on ollut olemassa jo kaupantekohetkellä.

Jos asiasta tulee erimielisyyttä, eli jos liike ei suosiolla hoida asiaa, suosittelisin ensiksi kääntymään kunnallisen kuluttajaneuvojan puoleen. Sieltä saat tarkempia ohjeita, miten asiassa kannattaa edetä. Jos homma menee riitelyksi, moottori on kuitenkin pakko korjata aluksi sinun laskuusi, jotta auto saadaan nopeasti kuntoon.