Tuulilasi

Toyotan ohjaus-väliakselin uraliitoksen väljyys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tuoreen korjauskampanjan puitteissa Toyota on valmis korjaamaan ohjauksen väliakselin uraliitoksen väljyyttä koskevia vikoja jopa 10 vuotta vanhoista corolloista. Voinko virhevastuun perusteita vaatia että sama vika korjataan myös -07/70 tkm ajetusta Toyota Yariksesta? Toyota Auto Finlandin tulkinta tilanteeseen on että Yariksesta ohjausakselin väljyyttä ei korjata virhevastuun nojalla.

Näytä vastaus

Vastaus:

Sain Toyotalta asiasta lisätietoa. Kampanja koskee väliakseleita, joissa väljistyminen on tapahtunut uritetun akselin päälle menevän holkkiosan liian pieneksi jääneen materiaalivahvuuden takia. Sen johdosta holkki on saattanut venyä, ja kun ohjausta on käännelty paljon joko paikoillaan ilman tehostimen toimintaa tai ajon aikana ääriasentoihin rajoitinta vastaan, materiaali on saattanut venyä.

Akselilla on kuulemma useita toimittajia, eikä ongelma koske kaikkien tuottamia osia. En ole nähnyt korjaamoille toimitettuja tarkastusohjeita, mutta oletan, että materiaalivahvuus on helposti tarkastettavissa mitaamalla holkin ulkohalkaisija työntömitalla, kunhan osaan ensiksi pääsee käsiksi.

Toyota ilmoitti, että tämä ongelma koskee vain malleja Avensis, Corolla ja Prius. Yaris ei siis ole listalla. En tiedä, liittyykö asia siihen, että muista malleista poiketen Yaris on valmistettu Ranskassa. On myös ilmeistä, että osa on erilainen.

Sinänsä tuon liitoksen väljistyminen on asia, jota ei saisi autossa ilmetä. On kuitenkin aika tavallista, että autoihin ilmaantuu aikaa myöten erilaisia vikoja, eikä niitä kaikkia voida korjata takuuna tai virhevastuun puitteissa. Korjaukset menevät omistajan piikkiin. Syy siihen, miksi Yarisin ohjausakselin liitos on väljistynyt, on aika vaikea selvittää.

Jos voidaan osoittaa, että esimerkiksi liitosta kiristävä pultti on jätetty tehtaalla liian löysälle, kyseessä on tietenkin kuluttajansuojalain tarkoittama piilevä vika. Mutta juuri tässä se asian ydin piileekin. Eli kuten kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä Jukolan Juhani totesi: Kyllä se on totta, mutta se todistettakoon, sanoi Kakkisten Jaakko.

Julkaistu: 19.11.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.