Tuulilasi

Toyotan moottoriongelmat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Aikaisempien kysymysten perusteella Toyota Rav-katumaastureissa on ollut moottoriongelmia, pakkasella moottorivalo syttyy ja moottori rajoittaa tehoja. Toyota on ilmeisesti aikaisemmin jopa keskeyttänyt sen vuoksi tiettyjen autojen jakelun. Asiasta tietämättömänä ostin ko. maasturin Saksasta. Heti talvella se alkoi temppuilla Suomen pakkasissa.

Nyt vaikuttaa sille ettei autoa saa korjautettua Suomessa tehtaan piikkiin vaikka kyseessä on ilmeinen tyyppivika. Koska auto ei ole Toyota Finlandin maahantuoma, pesee se kätensä koko jutusta. Kun auto on ollut viallinen jo alunperinkin, vika vain ilmenee vasta nyt kylmissä oloissa, eikö Toyotan pitäisi olla vastuussa vian korjaamisesta? Saksassa auto korjattaisiin vikakoodin mukaan, mutta kun vika ilmenee ainoastaan pakkasilla sinne vieminen on turhaa. Keneen tai minne minun kannattaisi olla yhteydessä asian selvittelyssä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyseessä lienee dieselmalli. Ongelmat ovat liittyneet EGR-venttiiliin, joka säätelee pakokaasujen syöttöä palamisilman mukana takaisin moottoriin. Jossakin vaiheessa ongelmia oli aivan uusissakin autoissa, ja siksi tehokkaimpien dieselmallien toimitukset keskeytettiin joksikin aikaa.

Periaatteessa jos auto on takuun alainen, niin takuukorjausten pitäisi onnistua kaikilla merkkikorjaamoilla. Mutta jos takuu on jo ummessa, niin silloin tilanne on erilainen.

Saksassa ja Suomessa kuluttajansuojalait ovat erilaiset. Meillä lainsäädännössä ei ole minkäänlaista aikarajaa sille, mihin saakka myyjä on vastuussa vialliseksi todetusta tuotteesta. Saksassa taas tämä raja on tiukka, muistaakseni kaksi vuotta. Jos olet ostanut auton Saksasta, niin tuotevastuukysymykset tietenkin käsitellään Saksan lain mukaan. Antamasi tiedot autosta ovat todella vähäiset, esimerkiksi takuun voimassaolosta ei ole tietoa, ei liioin ostoajankohdasta. Mutta jos Saksan lain mukainen tuotevastuuaika on mennyt umpeen, silloin ei valitettavasti jää muuta mahdollisuutta kuin vaihdattaa EGR-venttiili uuteen omalla kustannuksellasi.

Julkaistu: 19.6.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.