Tuulilasi

Toyota Corollan ajovalojen umpioiden vaihto

Tapio Ketonen

Kysymys:

Auto on Toyota corolla KE30, vuosimallia 1975. Kysyisin seuraavaa: Saako autoon vaihtaa ajovalojen umpiot mieleisekseen tieliikenne käyttöä ajatellen? Eli em. autossa on pyöreät lamput molemmilla puolilla. Olisin kiinnostunut vaihtamaan autoon "tupla-valot" eli molemmille puolille tulisi kaksi pyöreää umpiota, kuten esim. toyota celica TA22 mallissa on, tai vaikkapa BMW 316 80.luvun pirsseistä löytyy. Ymmärtänette mitä tarkoitan.

Toiseksi, tarvitseeko em. autossa olla puskurit paikallaan katsastusta ajatellen? Haluaisin poistaa puskurit autostani näöllisistä syistä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kunhan vain valonheittimet ovat hyväksyttyä mallia eli varustetut E-merkinnöin, niin kyllähän niitä voi vaihtaa. Säätöjen tietenkin pitää pelata. Muistelen että tuossaaikanaan  "isoksi" Corollaksi mainitussa autossa on lakuperäisinä valonheittiminä isot pyöreät seitsemän tuuman puoliumpiot. Se sinänsä oli paras mahdollinen valaisin autoon, uusia puoliumpioita sai melkein mistä tahansa, ja hinta oli halpa.

Nuo valonheittimet olivat aikanaan vakiotavaraa USA:ssa, jossa käytettiin saman kokoisia umpioita (Sealed Beam). Se oli kuin isokokoinen polttimo, jos lanka paloi poikki, ostettiin kaupasta kokonainen uusi umpio.

Aivan vastaavia mutta pienempiä käytettiin nelivalojärjestelmissä. Niiden koko oli 5 3/4 tuumaa. Sovita sellaisia H4-polttimolla varustettuina autoosi neljä kappaletta, niin saat kunnon valot. Sopivat pohjat voisi vielä löytää jostakin vanhasta romiksesta, ellei kaikkia ikivanhoja raatoja ole jo ehditty paalata.

Noitakin puoliumpioita saanee tarvikeliikkeistä kohtuuhintaan. Noin vanhaan autoon saa vielä laittaa neljä lähivaloa, lähivalojen kahdennus kiellettiin vasta 1.1.1980 alkaen.

Suomessa ei puskureita ole katsastuksessa vaadittu. Näölliset asiat ovat niitä makuasioita, joista ei pitäisi kiistellä, mutta minun mielestäni KE30 on kyllä puskurein varustettuna paremman näköinen kuin ilman. Patsi tietenkin jos ne puskurit ovat ruostuneet romuksi.

Julkaistu: 20.2.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.