Tuulilasi

Toteutunut kulutus alle tehdaskulutuksen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moikka ja kiitos hyvästä palstasta. Olen hankkinut uuden Peugeot VTI120 moottorilla varustetun auton. Tarkkana ja uteliaana olen kirjannut kulutukset ylös, nyt matkaa on taitettu noin 2200km.

Tuo kulutus, testikulutukset ja luvattu tehdaskulutus ihmetyttää, mihin ne perustuvat. Poikkeuksellisesti saan menemään autoni reippaasti alle tehdaskulutuksen, vaikka ajo sisältää taajamassa pyöritystä, kylmäkäynnistyksiä roikan nokasta, pakkasella ajoa, moottoriteitä jne. Yleensähän jutut ovat päin vastoin ja jopa EU on joutunut puuttumaan näihin lupauksiin.

Mistähän johtuu, että autoni kulutus onkin päinvastainen kuin mitä on annettu ymmärtää?Ohessa linkki kirjanpitooni: http://s27.postimg.org/uw87dh477/308_kulutus.png

Näytä vastaus

Vastaus:

Peugeot 308 Style VTi 120:  EU-kulutus on 6,4 l/100 km ja SW Style Sportium VTi 120:n 6,6 l/100 km. Nuo ovat ainoat 308-mallit tuolla koneella, joten autosi lienee SW eli farkku. Keskikulutuksesi on ollut 6,48 l/100 km. Tuossa ei ole huomioitu matkamittarivirhettä. Tuo on vielä sen verran lyhyt matka, että säiliön ilmatilan aiheuttamat virheet voivat vaikuttaa hieman. Pahimmillaan säiliöön mahtuu vielä liki 10 litraa sen jälkeen, kun mittari katkaisee ensi kerran.

Silti kulutuksesi on ollut kiitettävän pieni. Osaat ajaa säästeliäästi. Normikulutus on vain yhdellä tavalla tehty mittaus, ja taloudellisen ajon niksit halllitseva voi päästä sitä pienemmällä kulutuksella. Aiemmin paljonkin muodissa olleissa taloudellisuusajoissa saavutettiin uskomattoman pieniä kulutuslukemia.

Taloudellinen ajotapa on tietenkin se tapa, jolla autoa pitäisi kuljettaa. Se säästää bensan lisäksi myös autoa ja on yleensä turvallistakin. Enpä osaa sanoa muuta kuin onneksi olkoon hyvän ajotapasi johdosta!

Julkaistu: 3.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.