Tuulilasi

Törmäysenergia rippuu lukuisista vaikuttajista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olin joulukuussa erikoisessa onnettomuudessa, jossa edelläajaneen avolavapakettiauton vasen rengas (yksittäinen ei pari)irtosi n.80km/h vauhdissa, osuin vastaantulevan pakettiauton keulaan (auton paino varusteineen n.3000 kg, LVI-liikkeen auto), josta se kimposi minun autoni keulaan.

Ajoin siis avolava-auton perässä. Kyse oli siis sekunnin murto-osista. Isku rikkoi autoni keulan, jäähyttimen sekä taittoi kannatusraudan jäähdyttimen takana. Jarrutin vasta iskun jälkeen. Vakuutusyhtiön mukaan kyseessä ei ollut riittävä vammanenergia olkapään taka-alareunan rustoreunuksen irtoamiseen, mikä kuitenkin leikataan vapaaehtoisen vakuutuksen kautta. Haen kuitenkin muutosta tapaturma-asioiden muutoslautakunnasta, koska mielestäni vamman syntymisestä ei ole kahta kysymystä.

Nyt teille kohdistuva kysymys liittyy arvioon onnettomuuden massoista eli jos rengas painoi n. 30kg niin oheisen kuvauksen mukaan millä voimalla rengas tuli (pystysuorassa asennossa)päin autoa. Vakuutusyhtiö yrittää kohdistaa fokuksen jarrutukseen joka käytännössä alkoi iskun jälkeen. Turvatyyny ei auennut ja kädet oli normaali ajoasennossa eli klo.10-14. Oma autoni oli Huyndai Terracan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuo alun “osuin vastaantulevan pakettiauton keulaan” tuntuu nin ihmeelliseltä, että siinä on pakko olla kirjoitusvirhe. Ilmeisesti siis pyörä (ei pelkkä rengas, pyörä käsittää vanteen ja renkaan) törmäsi siihen vastaan tulleeseen autoon.

Irronneen pyörän energia voi olla suurikin, on tapahtunut niinkin, että vastaan tullesta kuorma-autosta irronnut paripyöränippu törmäsi henkilöautoon, jonka kuljettaja kuoli.

Tuossa kuvaillussa ttapauksessa törmäys Hyundain keulaan ei ole voinut olla kovin voimakas, jos turvatyyny ei ole lauennut. Kerrotut vaurioitkin ovat mielestäni olleet vähäiset.

Tästä huolimatta en ota kantaa siihen törmäysenergiakysymykseen, se riippuu niin monesta eri asiasta. En liioin osaa ottaa kantaa siihen, onko isku voinut rikkoa olkapään.

Olen aina kovasti ihaillut vakuutusyhtiöiden läkärien osaamisen huiman korkeaa tasoa, hehän tietävät potilasta näkemättä ja paremmin kuin tätä hoitaneet lääkärit, että vamme ei ole voinut syntyä tapahtuneessa tapaturmassa tai onnettomuudessa. Näitä yliluonnollisia kykyjä hieman parantamisen suuntaan kehittämällä vakuutuslääkärillä voisi olla mahtava ura edessään.

Julkaistu: 17.6.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.