Tuulilasi

Töppäus ja brassailua?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kojelautakameroiden hintojen laskettua on Youtubessa ja esimerkiksi iltapäivälehtien palstoilla ruvennut esiintymään autoilijoiden nauhoittamia videoita läheltä piti tilanteista. Iltalehden sivuilta löytyy esimerkiksi tämä hiljattain nauhoitettu video:

http://www.iltalehti.fi/iltvuutiset/201411030094509_v0.shtml

Otsikon mukaan kyseessä on kuorma-autokuskin töppäys. Omasta mielestäni töppäilijöitä on kolme. Vasemmalla kääntyvä edessä näkyvä henkilöauto, kuorma-auto, sekä itse videon nauhoittanut autoilija.

1. Vasemmalle kääntyvä henkilöauto lähtee kääntymään hieman liian pieneen väliin. Se toki ehtii mennä alta pois, mutta normaaliin liikenteeseen kääntyminen on mielestäni liian täpärälle ajoitettu.

2. Kuorma-auto hyödyntää vasemmalle kääntyvää henkilöautoa tavallaan blokkerina ja pahentaa tilannetta, koska on huomattavasti pidempään tien tukkeena pituutensa takia.

3. Videon kuvannut autoilija ei ryhdy järkeviin toimenpiteisiin nähdessään vastaantulevan henkilöauton ja myöhemmin kuorma-auton kääntyvän eteensä. Kellotin suurin piirtein ajan siitä, kun henkilöauto lähtee kääntymään vasemmalle, siihen hetkeen, kun videon kuvannut autoilija ryhtyy tekemään väistöliikettä. Tähän kuluu aikaa noin 3,5 sekuntia. Videon kuvannut autoilija olisi pystynyt ripeällä jarrutuksella pysäyttämään autonsa tai hidastamaan vauhdin mateluksi ennen risteystä. Joko videon kuvannut autoilija oli pahemman kerran nukuksissa tai haluaa brassailla “ajotaidollaan”.

Ketonen on kokenut liikenneturvallisuusmies ja kokenut autonkuljettaja. Mitä mieltä Ketonen on tapahtumasta videon perusteella?

Näytä vastaus

Vastaus:

Videosta ei näy selvästi, mutta todennäköisesti kuorma-auto tulee risteykseen kolmion takaa. Kärjellään seisova kolmio on merkki saapumisesta etuajo-oikeutetun tien risteykseen. Sen takaa tuleva on velvollinen väistämään kaikkia tuolla tiellä kulkevia. On siis päivänselvää, että kuorma-auton kuljettaja rikkoo tätä sääntöä vastaan.

Vastaan tulleen ja sivutielle kääntyneen auton kuljettaja ei mielestäni tee mitään väärin. Auto ehtii pois alta riittävän paljon ennen kuin kameralla varustettu auto tulee risteykseen. Vaaraa törmäyksestä ei näyttäisi olevan.

Kamera-auton kuljettakaan ei mielestäni toimi mitenkään epänormaalisti. Jos ajonopeus on ollut sallituissa rajoissa, ei häntäkään voi syyttää mistään "töppäilystä".

Ainoa töppäilijä tuossa siis on kuorma-auton kuljettaja. Jos tilanteessa olisi sattunut onnettomuus, mielestäni ei ole epäilystäkään, etteikö syylliseksi olisi tuomittu kuorma-auton kuljettaja. Kolmion takaa tulija saa ajaa etuajo-oikeutetulle tielle vasta, kun se voi tapahtua niin, että se ei aiheuta vaaraa tietä pitkin ajaville. Toki jo edesmennyt oikeustoimittajamme ja asianajajana pitkään toiminut varatuomari Antti Riihimäki muistutti usein, että oikeudesta tulevista päätöksistä ei koskaan voi olla etukäteen varma, jopa hovioikeuksissa päätöksiä tehdään usein käsittämättömin perustein.

Julkaistu: 3.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.