Terveys ja hyvinvointi
Miksi tomaattien ja emmentaljuuston syöminen polttaa kielen?

Kysymys:

Kun syön kirpeitä tomaatteja tai emmentaljuustoa, kieleni on ikään kuin palanut, varsinkin kielenkärki ja kielen etuosan reunat. Miksi suuni reagoi näin? Raa’an sipulin leikkaaminen taas rikkoo sormenpääni. Äidilläni ­halkesivat suupielet sitrus­hedelmistä, vaikka aikoinaan aina sanottiin, että se johtuu B-vitamiiniin puutteesta.

Vastaus:

Tässä on kysymys, johon seikkaperäinen vastaaminen todennäköisesti vaatisi allergioihin perehtyneen lääkärin kommentin liitteeksi vastaukseeni. Suun limakalvon, huulten ja kielen alueen polttava, haavauttava tai kutittava tunne on usein merkki allergiasta tai muusta yliherkkyydestä. On siis mahdollista, että ainakin tomaatissa ja sitrushedelmissä on kyse allergiasta. Tomaatti kuuluu niihin ruokiin, jotka liittyvät koivun siitepöly­allergiaan. Kummallista tosiaan on, että monet allergiat voidaan välttää sillä, että kyseistä ruokaa kuumennetaan tai pakastetaan. Voisitkohan syödä samoja kirpeitä tomaatteja kypsennettynä? Myös tomaattilajien välillä voi olla eroja.

Emmentaljuusto ja tomaatti sisältävät melko runsaasti histamiinia, joka voi aiheuttaa yliherkkyyttä. Histamiini ja juuston tyramiini voisivat siis teoreettisesti olla ne aineet, jotka tekevät tuon tunteen kieleesi. Pitkään kypsytetyt juustot sisältävät runsaasti histamiinia, mutta esimerkiksi raejuusto, ricotta, mozzarella ja halloumi selvästi vähemmän.

Histamiinia on melko runsaasti monissa muissakin ruoka-aineissa, kuten sitrushedelmissä, säilykekalatuotteissa, pinaatissa ja suklaassa – sekä mainitussa tomaatissa. Myös äitisi oire voisi liittyä histamiiniin. On epäselvää, miksi kaikki histamiinia sisältävät ruoat eivät aiheuta samanlaista reaktiota kaikilla histamiinin yliherkkyydestä kärsivillä.

Histamiinin aiheuttamat oireet voivat ilmetä paitsi kielen alueella myös ihon punoituksena, nenän vuotamisena tai suun ja huulien kutinana. Histamiinia runsaasti sisältävien ruokien on spekuloitu aiheuttavan joillekin myös vatsavaivoja, kuten ripulia, kipua ja turvottelua. Tutkimukset ovat kuitenkin heikkolaatuisia, ja aihe on ristiriitainen. Histamiini-­intoleranssi ei ole lääketieteessä tunnistettu diagnoosi. Joka tapauksessa on ­teoreettisesti mahdollista, että suurehkot histamiinipitoisuudet ruoissa voisivat aiheuttaa joillekin henkilöille paitsi suun alueen myös suoliston oireita. Sipulin osalta en tiedä kyllä vastausta. Teoriassa kyse voisi olla sipuliallergiasta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.