Tuulilasi

Todelliset varusteet

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mihin nykyautoista ovat kadonneet kylkilistat, lampunpesimet, roiskeläpät, hinauslenkit, vararengas/tunkki/työkalut, jne..tietyissä tapauksissa monta hyödyllistä tai tarpeellista varustetta on poistunut, jotka ovat kuitenkin huokeita tarvikkeita, eikä luulisi olevan rasitteena valmistuksessa. Kaikkiin nykylaitoksiin näistä ei ole tosin hyötyä enää. kabiiniin on tullut härpäkkeitä kyllä lisää, mutta ne tuskin auttavat renkaan puhjetessa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lampunpesimet eivät ole enää vuosikausiin olleet pakollisia, eikä niitä käytetä tai pidetä tarpeellisena muualla kuin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Hintapaineissa tällaiset lisävarusteet jätetään tilaamatta. Ksenonvalojen yhteydessä ne ovat pakolliset. Muinaiset asennussäännöt täyttäneistä roiskeläpistä ei käytännössä ollut kovin paljon hyötyä, mutta niiden asentaminen maahantuontihuollossa aiheutti autoihin ylimääräisia ruostevaurioita. Jos niistä erityisesti pitää, voihan roiskeläpät asennuttaa jälkikäteen.

Kaikissa autoissa on varusteena hinaussilmukka, joka voidaan kiinnittää eteen tai taakse. Tunkki on tarpeeton, jos varapyörä on korvattu kompressorilla ja renkaanpaikkauspullolla. Varapyörää tarvitaan keskimäärin todella harvoin, joten sille varattu tila on katsottu hukkatilaksi.

Julkaistu: 29.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.