Tuulilasi

TLL

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jouduin Lokakuussa kolariin, vastaan tuli pimeässä traktori jonka perässä olleet  aurat mukanani olleen todistajan mielestä myös tuli väärälle kaistalle.Toukokuussa oltiin käräjillä ja mv myönsi, että ne tulee 15 cm yli traktorinpyörien. Silloin pitäisi lain mukaan olla päivällä 15×15cm valkoiset lätkät ja pimeässä äärivalot siirretty. Ajoneuvo ei ollut tieliikennelain mukainen ja tuomari sanoi mulle sitä asiaa ei käsitellä nyt. Se vaikutti kuitenkin oleellisesti asiaan.

Lisäksi se oli Liikennetraktori joita mm Savonlinnan LP kirjoituksessa Savonsanomien? ei saa käyttää peltotöissäedes!?.Niissä astuu voimaan samat  kuormamääräykset kuin kuorma-autoissa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikennetraktoria saa käyttää kaikkiin maataloustöihin. Tärkein syy siihen, että isännät ostavat paljon liikennetraktoreiksi rekisteröityjä vetopelejä on niiden suurin sallittu nopeus, joka on 50 km/h, kun tavallisella saa ajaa vain 40 km/h. Liikennetraktorilla on kuitenkin tiukemmat tekniset vaatimukset, mm. lokasuojien pitää yltää renkaiden koko leveyden yläpuolelle, ohjaamon laseissa pitää olla E-hyväksymismerkinnät ja ajoneuvossa on oltava ajopiirturi. Sitä on käytettävä muussa kuin maatalousajossa, ja muussa kuin maatalousajossa kuljettajalla pitää olla C-luokan ajokortti.

Ajoneuvon leveyden merkitseminen koskee myös maataloustraktoreita, esimerkiksi levikepyöriä tai leveitä työkoneita käytettäessä äärivalojen on oltava ulkoreunojen tasalla. Niinpä ne on usein asennettu säädettävien varsien päihin. Asetus 274/7.4.2006 sanoo näin:

19 § Ulkonevien osien merkintä

Milloin traktoriin on liitetty työväline, joka ulottuu enemmän kuin 0,20 metriä ajoneuvon suurinta leveyttä vastaavan pituussuuntaisen pystytason ulkopuolelle tai jos ajoneuvon tai työvälineen leveys on suurempi kuin 2,60 metriä, on ulkonevat osat merkittävä sekä eteenpäin että taaksepäin vuoroittaisin punaisin ja keltaisin juovin. Ulkonevat osat on lisäksi varustettava eteenpäin suunnatuin valkoisin ja taaksepäin suunnatuin punaisin EY- tai E-tyyppihyväksytyin heijastimin.

Eli jos aurat tulivat 15 cm yli pyöristä, ajoneuvo oli laiton vasta jos sen kokonaisleveys oli suurempi kuin tuo 2,60 metriä.

Julkaistu: 24.7.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.