Apu

Tinnitus vaivaa – Saako korvien surinaa loppumaan? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 27.1.2021

Kysymys:

Onko mitään apua saatavilla tinnitukseen? Korvalääkäri on todennut alenevan kuulon, mutta se ei aiheuta vielä toimenpiteitä. Heräilen yöllä ja kuuntelen surinaa. Päivällä on helpompaa, jos on muuta hälinää. Olen muuten reipas eläkeläinen.
Näytä vastaus

Vastaus:

Korvat soivat niin kuin syksyinen yö, voisi lauluntekijä riimitellä. Tinnituksesta kysytään usein. Viimeksi kerroin siitä juhannuksen hujakoilla numerossa 25–26. Kun sisäkorvan koneisto vanhenee, asema voi kääntyä rinnakkaisohjelmalle.
Antti Aarnisalo tiivistää: ”Tinnitus aiheutuu yleisimmin sisäkorvan vauriosta, joka johtaa kuulohermon itsetoiminnan lisääntymiseen ja aivoissa virheelliseen tulkintaan äänestä.”
Tinnitus liittyy usein kuulon heikkenemiseen riippumatta kuulovian aiheuttajasta. Yleensä taustalla on melu (työpaikka, musiikki, räjähde, ilotulitusraketti, laukaus).
Tinnitus on kuulohavainto, joka ei aiheudu ulkoisesta äänestä ja jonka vain potilas kuulee, eikä kyseessä ole psykoottinen oire.  Tinnitukseen ei ole parantavaa hoitoa, mutta jäljellä olevaa kuuloa tulee suojella. Oire on useimmiten häiritsevä mutta vaaraton. Kuulokojetta tarvitsevilla vahvistettu ääni auttaa peittämään tinnituksen.

Mistä tinnitus johtuu

Nyt kerron enemmän tinnituksen muista syistä. Otoskleroosi on sisäkorvan labyrinttikapseleissa tai kuuloluissa ilmenevä pesäkkeinen tauti. Se on yleisempi naisilla kuin miehillä ja alkaa tavallisimmin 30–40 vuoden iässä. Perimällä on yhteys sairastumisriskiin. Potilaalla havaitaan hitaasti etenevä kuulon heikkeneminen, joka alkaa harvoin yhtä aikaa molemmissa korvissa. Tinnitusta on suurella osalla potilaista (usein matalaääninen kohina). Myös tasapainohäiriöitä voi ilmetä (Timo Hirvonen).
Kuulovika on johtumistyyppinen, eli syynä on äänen puutteellinen johtuminen tärykalvolta sisäkorvaan. Kolme toisiinsa niveltyvää välikorvan luuta (vasara, alasin ja jalustin) välittävät äänivärähdyksiä. Joskus myös sisäkorva voi vaurioitua. Kuulon heikentyessä yleislääkärin on hyvä tehdä äänirautakoe eikä tyytyä ajattelemaan yleisintä ikääntymiseen liittyvää sisäkorvavikaa. Otoskleroosiin ei ole lääkehoitoa, mutta leikkauksella saadaan yleensä hyvä tulos, kun jäykistynyt jalustimen levy korvataan proteesilla. Kuulokojettakin voidaan käyttää.
Tinnituksen syitä voi olla useita
Menieren taudilla tarkoitetaan kohtauksellista oireyhtymää, johon kuuluvat reilu huimaus, kuulon heikkeneminen, korvien soiminen sekä niiden paineen ja täyttymisen tunne. Vaivan syytä ei tunneta, mutta oireiden synty liittyy sisäkorvassa olevan nesteen lisääntymineen (Osmo Saarelma). Korvat voivat soida kohtauksen aikana joskus kovinkin häiritsevästi.
Akustikusneurinooma on kuulo-tasapainohermon hyvänlaatuinen, harvinainen kasvain, jonka saa noin 2 henkilöä 100 000:sta. Sen oireistoon voi liittyä toispuolinen tinnitus ja kuulon alenema. Tämän vuoksi se pitäisi harvinaisuudestaan huolimatta muistaa, kun tutkitaan potilasta, jolla on toispuolinen tinnitus. Tällöin korvan tietokonetomografia tai magneettikuvaus voi olla aiheellinen.
Koska olet käynyt korvalääkärillä, tinnitustasi on tulkittu ja tutkittu luotettavasti ja suljettu pois kertomani sudenkuopat. Et todellakaan ole vaivasi kanssa yksin. Seniorien määrän reipas kasvu lähivuosina takaa täystyöllisyyden kuulon tutkijoille ja kuulokojeiden sovittajille. Ääntä ei tule korvistamme puuttumaan.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.