Apu Terveys

Tinnitus: Miten korvien soimista hoidetaan? Onko kuulolaitteesta apua? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu: 23.11.2022

Kysymys:

Voiko häiritsevälle tinnitukselle tehdä jotain? Milloin kuulolaitteesta on hyötyä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tinnituksella tarkoitetaan erilaisia ääniaistimuksia, jotka eivät johdu ulkoisista äänistä. Tinnitus syntyy yleisimmin korvan tai kuulojärjestelmän aistin- tai kuulohermosoluissa sähköisenä ärsytyksenä, joka välittyy keskushermostoon ja koetaan äänenä. Se voi kuitenkin olla myös elinten tai kudosten tuottamaa ääntä, joka normaalisti peittyy muun kuullun alle.

Jokaisen korvat soivat joskus, ja usein tinnitus on vain hetkellistä. Joissain tapauksissa tinnitus on kuitenkin jatkuvaa, ja siihen saattaa liittyä myös muita oireita, kuten unihäiriöitä, nukahtamis- ja keskittymisvaikeuksia, ärtymystä sekä masennusta. Usein tinnituksen yhteydessä esiintyy myös ääniyliherkkyyttä eli hyperakusiaa. Tällöin tavallisetkin ympäristön äänet kuulostavat normaalia kovemmilta, häiritsevät ja voivat aiheuttaa korvissa kipua. Monesti oireen paheneminen liittyy väsymykseen ja stressiin.

Jos korvissa kuuluva ääni on häiritsevää tai kokee myös kuulonsa heikentyneen, on hyvä hakeutua yleis- tai korvalääkärin tutkimuksiin mahdollisimman pian. Jos kuulo on heikentynyt, kuulo­kojeen käyttö voi helpottaa myös tinnituksen häiritsevyyttä: kun kuuleminen helpottuu, kuulojärjestelmä rentoutuu ja tinnituksen häiritsevyys vähenee.

Tinnitus on vain hyvin harvoin merkki sairaudesta. Tavallisesti se on vaaraton, kuulon toimintaan liittyvä fysiologinen ilmiö. Tinnituksesta syntyy ongelma, kun keskushermosto reagoi siihen uhkana.

Kun esimerkiksi ostaa uuden jääkaapin, laitteen hurinan kuulee aluksi, mutta sitten ääni häviää. Jääkaappi jatkaa kyllä hurinaansa kuten ennenkin, mutta aivot rekisteröivät sen turvalliseksi, ympäristöön kuuluvaksi ääneksi. Siksi hurinaa ei kuule, jollei kiinnitä siihen aktiivisesti huomiota. Tinnitukselle aivot eivät välttämättä saa yhtä helposti turvallista selitystä, joten ne leimaavat sen mahdollisesti vaaralliseksi. Perimmäinen ongelma tinnituksessa on siis aivoissa syntynyt luonnollinen mutta liioiteltu reaktio harmittomaan ilmiöön.

Tinnitusoireet ovat yksilöllisiä niin kuin niiden hoito- ja kuntoutusmuodotkin. Jotkut kokevat saavansa helpotusta hieronnasta, akupunktiosta tai hampaiston ja purennan tasapainotuksesta. Monet fysioterapeutit ja hierojat voivat antaa tällaista hoitoa ja ohjeita itsehoitoon. Tinnitusta voidaan hoitaa myös ääniympäristöä rikastamalla. Vaimea taustahäly vähentää tinnitusäänen häiritsevyyttä ja helpottaa esimerkiksi nukahtamista. Myös rentoutuminen ja luonnossa liikkuminen auttavat usein.

Koska kyseessä on aivoissamme syntyvä, alitajuinen reaktio, kognitiivinen käyttäytymisterapia tai tinnituksen uudelleenoppimishoito voivat olla ratkaisu.

Tinnituksen hoitomuodosta riippumatta tavoitteena on se, ettei tinnitus häiritsisi. Tinnituksen hoitamista auttaakin, että tunnistaa omassa elämässään tinnituksen häiritsevyyttä lisäävät ja vähentävät tekijät.

Pelkkänä korvana

Kysymyksiin vastasivat Kuuloliiton asiantuntijat Johanna Juola ja Tiina Ahonen. Kuuloliitto ry on sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka toiminnan tavoitteena on kuulovammaisille esteetön ja saavutettava yhteiskunta. Kuuloliitto edistää yhdessä jäsenyhdistystensä kanssa kuulovammaisten asemaa, tuottaa tietoa kuulosta ja kuulo­vammaisuudesta sekä järjestää monipuolista toimintaa kaikenikäisille.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Lähetä kysymyksesi Apu-klinikan sivulla.
  • Voit myös lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.