Tuulilasi

Tien pinnan kuluminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Usein syyllistetään nastarenkaiden käyttäjät teiden tuhoajiksi. Itse olen sitä mieltä, että nykyiset lamellirenkaat ovat tässä asiassa pääosassa. Perustelen tätä omakohtaisilla havainnoillani. Olen havainnut lamellirenkaiden lamellien olevan täynnä erikokoisia kiviä ja soraa. Itsekseni olen pohdiskellut sitä, kun kiviaines (lamellien välissä) kuluttaa kiviaineksiin perustuvaa tien pintaa, niin mitä seuraa. Kulumista tietysti ja nykyään lamellirenkaiden määrä on räjähdysmäisesti lisääntynyt. Tässä olisi hyvälle Tuulilasi lehdelle aihe tutkittavaksi.Ei muuta kuin hyvää talven aikaa meille kaikille, nastoilla tai ilman.

Näytä vastaus

Vastaus:

Lamelleihin tarttuneista kivistä on haittaa ennen kaikkea siksi, että ne lisäävät tuntuvasti kivien sinkoilua myäs asfalttiteillä. Niiden vaikutus tien kulumiseen on kovin pieni, mutta tuulilaseja vaurioituu entistä enemmän.

Merkittävin kulumista vauhdittava tekijä ovat raskaat ajoneuvot. Kun tien pinnassa on vettä, ja ajetaan raskaalla ajoneuvolla, tuo vesi pakenee renkaan alta jonnekin. Veden virtausnopeus tienpinnan kolosissa saavuttaa huimia arvoja. Se irrottaa asfaltista pienimpiä kivimuruja. Suurempia irtoaa, kun kymmenien tonnien yhdistelmää kiskotaan neljän saappaanpohjan alan suuruisten pintojen kautta satojen kilowattien teholla.

Kyllähän toki nastatkin kuluttavat asfalttia. Tämä nähdään joillakin Helsingin vilkkaimmilla käpiajoreiteillä. Esimerkiksi Espoon Keilaniemen ja Munkkiniemen välillä kulkeva reitti Lehtisaarentie-Kuususaarentie kuluu joka talvi pahoille urille. Kapealla tiellä ajetaan tarkalleen samoja uria pitkin jonossa. Tiellä ei ole juurikaan raskasta liikennettä. Liikenteen määrä tällä reitillä on kuitenkin valtava, joten nastojen aikaanaamasta kulumisesta saa tämän perusteella suuresti liioitellun kuvan.

Julkaistu: 6.12.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.