Apu

Kohdunpoiston jälkeen suositeltiin emätinpuikkoa – uskallanko käyttää? – aiemmin ollut keuhkoembolia ja TIA-kohtaus – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 20.6.2021

Kysymys:

Olen sairastanut keuhkoembolian ja TIA-kohtauksen, minkä vuoksi käytössä on verenohennuslääke. Olen 55-vuotias. Kohtu poistettiin tammikuussa laskeumavaivan takia. Nyt minulle suositellaan Vagifem 10 mikrog. -emätinpuikon käyttöä paikallisoireiden hoitoon. Minua kuitenkin hirvittää aloittaa tuotteen käyttö. Tuoteselosteessa lukee, että ei sovi ­naisille, joilla on alttius muun muassa veritulppiin. Miten on, uskaltaako ­tuotetta käyttää vai onko olemassa ­vastaavaa sopivampaa valmistetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

On tärkeää tutustua valmisteyhteenvetoon ennen lääkkeen käyttöönottoa. Ihanteellista olisi, että lääkettä suositellut taho voisi edes lyhyesti käydä läpi valmisteen käytön ja samalla olisi mahdollisuus esittää itselle herääviä kysymyksiä. Kun asioihin tutustuu omin päin, ei ole aina helppoa tietää, miten kirjaimellisesti tuoteselosteen varoituksiin tulee suhtautua. Lista on monesti todella pitkä ja kirjava.

Olet sairastanut keuhkojen alueen veritukoksen ja TIA-kohtauksen (transient ischemic attack), joka tarkoittaa hetkellistä aivoverenkiertohäiriötä. Tämä kertoo, että sinulla on kohonnut veritukoksen riski, ja siksi käytössä on säännöllinen verta ohentava lääkitys tukoksen estoon.

Estrogeenihoito ja tukosriski

Koko kehoon vaikuttavaa estrogeenihoitoa ei suositella, jos tukosriski on kohonnut. Tämä tarkoittaa siis tablettihoitoa suun kautta ja yleensä myös ihon kautta annosteltavaa laastari-, geeli- ja suihkehoitoa. Näissä hoidoissa estrogeeniannokset on milligrammoja. Sen sijaan emätinpuikon annos on tästä tuhannesosa, ja se annostellaan paikallisesti emättimeen. Estrogeeni ei imeydy verenkiertoon tuota reittiä siinä määrin, että sillä olisi vaikutusta veren hyytymistekijöihin tai tukosriskiin. Sama koskee myös vaikutusta rintasyöpään: paikallinen hormonihoito ei lisää rintasyövän riskiä vuosikymmenienkään säännöllisessä käytössä.

Useimpien naisten keho tottuu vähitellen vaihdevuosien myötä siihen, etteivät omat munasarjat enää tuota estrogeeniä. Poikkeus tästä on emättimen ja ulkosynnyttimien limakalvot, jotka kaipaavat hormonivahvistusta pysyäkseen terveinä ja vastustuskykyisinä tulehduksia vastaan. Kohdunpoistokin saattaa lisätä kuivuuden tunnetta, koska alueen kosteutta erittävien rauhasten määrä ­vähenee leikkauksen vuoksi. Tutkimusten mukaan estrogeeniä sisältävä valmiste ­lievittää emättimen ja virtsateiden alueen oireita tehokkaammin kuin hormonittomat valmisteet.

Uskallat siis täysin rauhallisin mielin käyttää sinulle suositeltua valmistetta. Se on tehokasta ja nykyisin myös edullista, eikä sinun tarvitse harkita muuta valmistetta turvallisuussyistä.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse” Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.