Tuulilasi

Tekeekö nastojen poistaminen talvirenkaasta laittoman?

Tekeekö nastojen poistaminen talvirenkaasta laittoman?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Haluaisin vielä tarkentaa aiempaa kysymystäni talvirenkaista: jos nastarenkaista poistaa nastat, muuttuuko rengas laittomaksi talvirenkaana? Toisin sanoen, onko laillista ajaa talvirengasaikana (1.12.-28.2.) sellaisilla nastarenkailla, joista nastat on poistettu? Oletuksena on tietenkin, että renkaiden urasyvyys on riittävä eli vähintään 4 milliä.

Toinen kysymys renkaista: pitävätkö puhkeamattomat runflat-renkaat kovempaa meteliä kuin vastaavankokoiset perinteiset renkaat? Uudehkossa BMW 116:ssani on 16 tuuman runflat-renkaat, ja karkealla tienpinnalla, etenkin urissa, ne tuntuvat aiheuttavan enemmän jyrinää kuin olisi aihetta olettaa. Tosin minulla ei ole samasta autosta vertailukohtaa muilla renkailla. Ilmeisesti kovuudestaan johtuen runflat-renkaat tuntuvat rullaavan todella hyvin: vaikka kiihdyttelen vauhdikkaasti, autoni vie bensiiniä vain 5,5 litraa satasella – tämän olen mitannut kesän aikana 8000 km matkan keskiarvona. Ja ajoni on enimmäkseen pääkaupunkiseudun työmatka-ajoa, ei siis tasaista maantieköröttelyä. Vapaalla auto tuntuu rullaavan loputtomiin, vauhdin paljonkaan hidastumatta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nastat eivät ole pakolliset, joten ne saa kyllä poistaa, renkaat ovat tästä huolimatta lailliset.

Runflat-renkaissa renkaan sivujen rakenne on tukevampi, joten ne ovat jonkin verran tavallisia kovemmat. Tämä ei kuitenkaan vähennä niiden vierinvastusta, paremminkin päinvastoin. Ero tässä suhteessa tavallisiin lienee kuitenkin hyvin vähäinen.

Julkaistu: 28.8.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.