Tuulilasi

Tasauspyörästön ääntely

Tasauspyörästön ääntely

Tapio Ketonen

Kysymys:

Millainen ääni tasauspyörästöstä saa normaalisti kuulua? Tasaisella nopeudella suoraan ajaessa tietyllä kierrosluvulla kuuluu epäsäännöllistä ulinaa. Kesärenkailla tätä ääntä ei kuule, kitkarenkailla ääni kuuluu selvästi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Normaalisti tasauspyörästöstä tai koko vetopyörästöstä ei pitäisi kuulua mitään ääntä. Äänen kuuluminen on yleensä merkki siitä, että jokin on vialla. Ääni ei lopu itsekseen, se johtaa useimmiten lopulta paikkojen hajoamiseen. Syy voisi olla vika laakerissa, ja jos laakerin kulumisen takia hammaspyörät alkavat käydä väärässä asennossa, ne kuluvat hyvin pian pilalle.

Jollakin ajonopeudella kuuluva ulina ei aina välttämättä ole kovin vakava asia. Naapuri osti taannoin 60-luvulla vähän ajetun Simca tonnin. Se oli halpa, koska voimansiirto eli ilmeisesti vetopyörästö alkoi ulista pahasti, kun nopeus nousi 80 km/h kohdalle. Kun se nousi tätä korkeammaksi, ulina loppui. Naapuri ajoi autolla liki satatuhatta kilometriä, ja kerran yritettiin etsiä syytä ääneen, mutta mitään ei löytynyt. Ulina lakkasi kuulumasta vasta, kun auto vaihtui.

Julkaistu: 4.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.