Tuulilasi

Tämän päivän tiedot bensa vs diesel kannattavuus?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olemme vaihtamassa autoa ja mietimme diesel- ja bensamallin välillä – Skoda Octavia RS combi diesel 33.282€ vs Skoda Octavia combi RS 33.783€. Diesel on 501€ halvempi ja laskimme keskikulutuksen kaupunkialueilla olevan esitteen mukainen eli bensa 7.7L ja diesel 5.7L. Ajokilomäärät ovat 15.000km vuodessa – ilmeisesti diesel tulee edullisemmaksi kuin bensamalli, mutta paljonko vuodessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Noilla kilometrimäärillä on käytännösssä samantekevää, hankitaanko bensa- vai dieselmalli. Ilmoitettuihin kulutuksiin pitää suhtautua lähinnä suuntaa-antavina, mutta nuo esitetyt luvut ovat kaupunkikulutuksia, joten ne ovat hieman lähempänä käytäntöä. Yhdistetyt lukemat, 4,6 dieselille ja 6,2 l/100 km bensamallille ovat vain teoriaa.

No, nykyisillä polttonestehinnoilla dieselin kulut olisivat vuodessa 626 euroa pienemmät kuin bensamallilla, mutta eroa tasaa dieselin käyttövoimavero, joka on 401,50 euroa vuodessa. Dieselin teoreettseksi eduksi jää siis reilut parisataa vuodessa.

Asian kuitenkin ratkaisee tekijä, josta ei tällä hetkellä ole mitään tietoa. Se on käytetyn vaihtoarvo. On aika mahdotonta sanoa, miten nykyisten Euro 6 -dieselien arvo käytettynä kehittyy. Niissä on ikävänä varusteena hiukkassuodatin, joka ainakin toistaiseksi on siivottoman kallis. Uhka sen menosta vaihtoon hillitsee käytetyn dieselin ostohaluja. Toisaalta taas jos ajomäärät jäävät vähäisiksi, käytettyyn tyytyvät mutta paljon ajavat odottavat juuri tuollaisten vähän ajettujen dieselien ilmaantumista myyntiin kieli pitkällä. Pitäisi olla hyvä kristallipallo. mistä tuohon kysymykseen saisi oikean vastauksen.

Julkaistu: 6.2.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.