Tuulilasi

Talvirenkaiden aiheuttamaa aliohjausta voi ehkäistä pidon kustannuksella

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autossani on Nokian Hakkapeliitta 5 -nastarenkaat. Asvaltilla renkaat käyttäytyvät aavistuksen aliohjaavasti. Rengaspaineet on tarkistettu autonvalmistajan suosituksiin.

Voiko rengastuksen aiheuttamaa auton aliohjausta korjata käyttämällä etu- ja taka-akselin renkailla eri rengaspaineita, eli esimerkiksi nostamalla etuakselin renkaiden painetta suhteessa takarenkaisiin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvirenkaan perusominaisuuksiin kuuluu, että sen pitääkin ohjautua vähemmän terävästi kuin kesärenkaan. Tämä on ehdoton vaatimus, jotta auton ajettavuus liukkaalla tiellä olisi mahdollisimman hyvä. Liian terävästi ohjautuva rengas nostaa liian helposti renkaan ja tien väliset ohjaavat sivuvoimat niin suuriksi, että pienen kitkakertoimen vallitessa pito loppuu, ja renkaat alkavat luistaa.

Paineen lisääminen jämäköittää renkaan käytöstä. Nokian renkaat julkaisee omat, koeajoihin perustuvat rengaspainesuosituksensa, jotka löytyvät osoitteesta www.nokianrenkaat.fi/rengaspaineet. Nämä poikkeavat usein valmistajan suosituksista. Ensimäiseksi kannattaa kokeilla näitä paineita.

Myös eturenkaiden paineiden ylimääräistä kohottamista voi kokeilla, kunhan muistaa, että se todennäköisesti heikentää pitoa likkaalla kelillä.

Julkaistu: 8.11.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.