Tuulilasi

Talvirenkaan pito kesälää ja talvella

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko olemassa tutkimusta että talvirenkaan pito on kesällä huonompi kuin talvella vai miksi talvirenkaan käyttöä lopuun kesällä ei suositella.

Väitän että kuluneenkin huonoimmankin talvirenkaan pito kesällä on parempi kuin parhaimmankaan uuden talvirenkaan talvella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika hölmö lähtökohta verrata pitoa jäällä ja kuivalla asfaltilla. Tuntuisi vähän Tampereen yliopiston 70-luvun tutkimuksilta.

Ainoa oikea vertailukohde kesäkelillä ovat tietenkin kesärenkaat. Tilanne on kesällä se, että yleensä muut käyttävät kesärenkaita, jolloin pysähtyminen tapahtuu likimain normaalitahtiin. Kun sitten tällaisen auton takana jarrutetaan vanhoilla talvirenkailla, niin tokihan se auto pysähtyy viimeistään silloin, kun keula on pukannut riittävän kovaa edellä jarruttaneen perään. Parempi olisi kuitenkin saada se auto pysähtymään ennen sitä edessä kulkevan perää.

Kuluneet talvirenkaat eivät kelpaa kunnolla kuin veneen lepuuttajiksi. Talvirenkaissa käytetään yleisesti cap/base-rakennetta, joka tarkoittaa, että kulutuspinnan pintaosa on pehmeämpää kumia, mutta sen alla on kovempaa kumia antamassa ryhtiä kulutuspinnalle. Pehmeä seos on tarpeen, jotta saavutettaisiin paras pito liukkaalla. Kovempi seos on tarpeen, jotta kulutuspinta säilyttää ryhtinsä. Pehmeää seosta ei voida käyttää pohjalle saakka, se ei kestä rajumpaa käyttöä, eivätkä nastat pysy kiinni.

Julkaistu: 19.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.