Tuulilasi

talvirenkaan leveys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Iäisyys kysymys, onko kapeammassa talvirenkaassa parempi pito? Konehommissa ainakin lumikinoksessa kapea rengas puhkasee lumen paremmin. Mutta harvemmin nykyään enää autoilla ummessa ajetaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kapeammalla renkaalla on kaksikin etua. Tuo on yksi, ettei se jää yhtä helposti kellumaan lumen pinnalle on yksi, tosin käytännön ero taitaa olla aika pieni, noko se renkaan leveys sitten 185 vai 225 mm. Tärkeämpi etu on se, että kapeampi on yeensä myös varustettu korkeammalla profiililla, esimerkiksi 195/65 R 15 ja 225/45 R 17 ovat vastinkokoja. Tuo matalampi rengas reagoi ohjausliikkeeseen terävämmin, ja liukkaalla pinnalla tämä saa renkaan otteen tiestä irtoamaan helpommin. Liukkaalla hyvä rengas on jossain määrin veltto käyökseltään. Talvirenkaan runkorakennekin on erilainen eli pehmeämpi. Tästäkään syystä vanhoista talvirenkaista ei ole kesärenkaiksi.

Julkaistu: 25.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.