Tuulilasi

Talvirengastestin tulos

Tapio Ketonen

Kysymys:

Talvirengastestissä annetaan pisteitä ilmeisesti siksi että sijoitukset saadaan selville? En ymmärrä logiikkaa jolla nastarengastestin loppupisteet ja sijoitukset tulevat koska esim. kärkiparin osalta contin saamat pisteet keski-arvona on plussan parempi kuin nokian renkaalla, silti sijoitus huonompi. Samoin kolmanneksi tulleilla renkailla on piste-eroja ja sijoitukset eritavalla jos pisteet ynnätään lopun yhteenvetosarakkeiden mukaan. Eli 9+ on esim. 9,25 ja 9- on 8,75. Toivoisin jonkunlaisen selkeyden pisteytykseen ja täten sijoituksiin, muuten noilla arvoilla ja sijoituksilla ei ole paljon merkitystä. 

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvirengastestin esillepano on sikäli puutteellinen, että emme ole tuoneet selkeästi esiin sitä, että loppuarvostelua ei ole tehty pelkästään näytettyjen arvosanojen perusteella. Tuloslaskelma on erittäin laaja laskentataulukko, jossa useat eri tekijät vaikuttavat lopputuloksiin.

Rengastestin lopullinen ns. yleisarvosana on eri osakokeissa eri olosuhteissa painotetuilla arvoilla laskettu arvosana. Painotamme enemmän talvirenkaan ominaisuuksia jäällä ja lumella kuin kuivalla ja märällä. Nuo jutussa esitetyt, eri olosuhteissa annetut arvosanat ovat painottamattomia,  jotta tuloksista olisi helpompi huomata, millä kelillä rengas on muihin verrattuna parempi tai huonompi. Lisäksi tuo kouluarvosana on edelleen pyöristetty arvo, eli tarkka lukema on pyöristetty lähimpään kouluarvosanaan.

Jääkokeiden painoarvoksi näyttäisi laskentataulukosta muodostuvan 32 % (tämä on siis kaikkien jäällä tehtävien kokeiden keskimääräinen painoarvo kokonaissaldosta. Esimerkiksi jarrutus saa suuremman painoarvon kuin kiihdytyspito. Niin ikään käsittelykokeen painoarvo on suurempi kuin esimerkiksi pelkän sivuttaispidon, tällaiseen tilanteeseen joudutaan varsin harvoin normaaliliikenteessä.) Lumella tehtyjen arviointien kokonaispainoarvoksi näyttäisi muodostuvan  32 . Muissa olosuhteissa painoarvot ovat loskalla 6 %, märällä 15. ja kuivalla 15 %.

Julkaistu: 21.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.