Tuulilasi

taloudellinen ajo

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei, pyrin ajamaan taloudellisesti polttoainetta säästäen. Auton moottori toimii ruiskutustekniikalla. Lähestyn tyhjää risteystä, josta olen aikeissa kääntyä. Kannattaako minun 1)vaihtaa pienemmälle vaihteelle (vaikka useamman kerran jos vauhtia paljon) kun lähestyn risteystä ja rullata moottorijarrutuksella 2) pitää vaihde samana jarruttaa jarrulla ja vaihtaa vasta sitten pienemmälle vaihteelle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaikenlainen jarruttaminen, tehdään se sitten jarruilla tai moottorilla, tuhlaa energiaa. Sehän merkitsee, että nopeutts on joko nostettu tuhan korkeaksi tai sitä on pidetty yllä liian pitkään. Taloudellisinta olisi hidastaa ajoissa kaasua keventämällä ja rullata suurella vaîhteella.

Ajon taloudellisuuden ratkaisee lähinnä kyky välttää tarpeettomia kiihdytyksiä ja jarrutuksia. Mahdollisimman tasainen ajo on parasta taloudellisuutta, samoin suurten nopeuksien välttäminen. Eli kumpikaan noista vaihtoehdoista ei ole taloudellinen.

Julkaistu: 1.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.