Tuulilasi

Takana syytä olla paremmat renkaat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Renkaiden kierrättäminen edestä taakse? Etuvetoisessa eturengas kuluu enemmän, joten kun vaihdetaan, tulee taakse huonompi. Tätä pidetään pahana asiana.

Liikenneturva suosittaa molempia (!!) vaikka se on mahdoton yhtälö. Autoni valmistaja varoittaa vaihtamasta, mutta huolto-opas (saksal.) suosittelee.

Ketonen näyttää suosittavan vaihtamista. Liikenneturvan sivuilla oleva testi olisi vastaan.

Miten on? Kuinka paha asia on kulunut rengaspari takana?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulunut rengaspari takana on paha asia, paljon pahempi kuin edessä. Ideana renkaiden vaihtelussa edestä taakse on se, että renkaiden kuluminen saataisiin pysymään tasaisena. Jos kiertovaihto laiminlyödään ja etukumit ajetaan sileiksi, silloin ei vaihtoa tietenkään voi eikä saa tehdä. Silloin on joko ostettava kaikku uudet, tai jos ostetaan vain kaksi uutta, ne pitää laittaa taakse.

Koskaan ei ole eduksi, että etu- ja takarenkaiden kuluneisuudessa on suuri ero. Tämäkin on niitä asioita, joissa ns. tavallinen maalaisjärki olisi tarpeen.

Julkaistu: 17.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.