Tuulilasi

Takajarrusatulat

Tapio Ketonen

Kysymys:

En halua kysyä mitään, mutta Tuulilasi 14/2014 Toyota- autoilija tuskaili jarrusatulan männän kanssa kun ei puristettaessa painu takaisin….

Kysyjältä ei selvinnyt oliko kyse etu- vai takajarruista, ja vastaajakaan ei tarkentanut että takajarrujen käsijarrumekanismi vaatii mäntää pyöritettävän, jotta mäntä painuu sisään, eli pitää samalla pyörittää ja painaa sisään.

Kierteen kätisyys vaihtelee, oikealla puolella myötäpäivään ja vasemmalla vastapäivään ( Auris ) Kokeilemalla selviää…….

Näytä vastaus

Vastaus:

Aivan ensimmäiseksi: Älkää hyvät ihmiset hakatko niitä rivinvaihtoja tekstin joukkoon muulloin kuin jos haluatte aloittaa uuden kappaleen. Tässäkin teksi oli pätkitty, ja kun järjestelmä ei aina tunnista rivinvaihtoa, sanat menevät yhteen ja muutenkin tekstistä tulee hankalaa luettavaa.

Joo, tosiaan tuo käsijarrusysteemin mahdollisuus jäi vastauksesta pois. Noinhan se tapahtuu, että mäntää pitää kiertää samalla kun sitä painetaan sisään. Joissakin autoissa tähän käytetään erikoisavainta, esimerkiksi Saabissa on kahdella tapilla varustettu erikoistyökalu, Mondeossa mäntiä kierretään kuusiokoloavaimella. Kiertäminen on tarpeen, koska seisontajarrun mekanismin liikevara säätyy automaattisesti jarruja käytettäessä.

Julkaistu: 25.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.