Tuulilasi

Sytytystulppien ikä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Menevätkö sytytystulpat vanhaksi ajan kanssa, vaikka kilometrejä ei kertyisikään? Ohjekirja kehoittaa vaihtamaan viimeistään neljän vuoden välein.MB 280 C.

Näytä vastaus

Vastaus:

Eipä tule nyt mieleen yhtään syytä, miksi tulpat pitäisi vaihtaa allakan mukaan. Tulppia vanhentaa käyttö, silloin kärjet kuluvat. Kipinä ei jaksa hypätä liian suureksi kasvaneen kärkivlin yli. Lisäksi tulppiin voi kerääntyä karstaa, jolloin sytytysenergia karkaa sähköä johtavaa karstaa pitkin maihin synnyttämättä sytytykseen tarvittavaa kipinää kärkien välissä. Kumpikin ilmiö tulee vähitelen, eli sytytyshäiriöitä aiheutuu yhä useammin.

Olen joutunut vaihtamaan tulpat myös siksi, että ulkopuolen eristeet ovat halkeilleent. Halkeamiin kertynyt lika johti kipinän maihin. Kone jaksoi käydä tyhjäkäyntiä ja vetikin kevyellä kuormalla, muta enemmän rasitettaessa paine palotiloissa kasvoi niin, ettei kipinä enää hypännytkään. 

Julkaistu: 28.5.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.