Apu Terveys

Kuinka pian syöpäleikkauksen ja hoitojen jälkeen voi harrastaa liikuntaa? Onko lajien suhteen rajoituksia? Apu-klinikka vastaa

Julkaistu 6.1.2023

Kysymys:

Minulle tehtiin puoli vuotta sitten säästävä rintasyöpäleikkaus ja kainalosta poistettiin imusolmukkeet. Hoidot on nyt käyty läpi ja syöpä näillä näkymin saatu voitettua. Haluaisin kovasti aloittaa liikunnan uudelleen, mutta en yhtään muista, mitä liikunnasta sanottiin. Millaista liikuntaa saa harrastaa ja onko joitain rajoitteita? Tykkään harjoitella kahvakuulalla, pelata tennistä ja sulkapalloa sekä hakata mökillä puita. Voinko jatkaa harrastuksiani? Entä saanko mennä lasten kanssa huvipuistossa kaikkiin laitteisiin, myös kieputtaviin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Liikunta vähentää tutkitusti syöpähoitojen haittoja, hoitoihin liittyvää väsymystä ja painonnousua sekä parantaa fyysistä kuntoa ja elämänlaatua. Myös kuntoutuminen hoitojen jälkeen sujuu sitä paremmin, mitä nopeammin sairastunut lähtee liikkeelle jo hoitojen aikana liikkeelle.

Voit siis hyvin palata liikuntaharrastustesi pariin ja halutessasi aloittaa myös uusia lajeja. On kuitenkin tärkeää kuunnella omaa kehoa ja huolehtia riittävästä kehonhuollosta ja palautumisesta. Kainalon imusolmukkeiden poisto voi aiheuttaa yläraajan turvotusta, joten tilannetta on hyvä seurata. Huvipuistolaitteissa voi käydä tavalliseen tapaan.

Syöpäjärjestöt

Kysymyksiin vastasivat Syöpäjärjestöjen neuvontahoitajat Jonna Salminen ja Tiina Skottman. Syöpäjärjestöt on Suomen suurin potilas- ja kansanterveysjärjestö, joka edistää hyvinvointia ja terveyttä. Tuotamme ja tarjoamme tietoa, tukea ja toivoa. Tavoitteena on ehkäistä syöpää sekä luoda sairastuneille ja heidän läheisilleen hyvän elämän edellytyksiä­. Syöpäjärjestöjen neuvontapalvelut on tarkoitettu kaikille, joita syöpään liittyvät asiat mietityttävät. Neuvontapalvelun syöpäsairaanhoitajat antavat tietoa ja tukea sairastuneille ja heidän läheisilleen. Neuvonta on maksutonta. Yhteyttä voi ottaa puhelimitse 0800 19414, chatissä tai sähköpostitse.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat lukijoiden kysymyksiin

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Lähetä kysymyksesi Apu-klinikan sivulla
  • Voit myös lähettää kysymyksesi myös sähköpostilla: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.