Terveys ja hyvinvointi
Sydän lyö miten sattuu, kintut ovat kylmät ja keuhkoihin kertyy nestettä – Verenpaine alhainen 96/55 – Mikä avuksi? – Apu-klinikka vastaa
Julkaistu 25.9.2020
Apu

Kysymys:

Minulla on ollut sydämen vajaatoiminta kauan. Sydän lyö miten sattuu. Nestettä kertyy keuhkoihin. Kävellessä alkaa tehdä pahaa ja pallea kovettuu. Nestettä on poistettu lääkkeillä.

Nyt taas paino nousee – eikä ruoan takia, sillä nälkä on harvoin. Sain pari vuotta sitten tahdistimen. Otan kuusi Furesis 20 mg:n tablettia päivässä, mutta neste ei tule kunnolla pois. Kuitenkin pitäisi juoda kaksi litraa päivittäin. Janottaa ja väsyttää. Lääkkeitäni ovat myös Bisoprolol, Spironolactone ja Marevan. Jalkoja särkee yöllä.

Kintut ruskistuvat ja tuntuvat kylmiltä. Verenpaine on alhainen: 96/55. Mikä auttaisi? Olen 85-vuotias ja asun yksin omakotitalossa.

Vastaus:

Kysymyksesi on aivan loistava: se konkretisoi oleelliset sydämen vajaatoiminnan oireet ja hoidot.

Kun sydän ei jaksa pumpata hapekasta verta kudosten tarpeisiin, alkaa väsyttää, minkä tunnet karvaasti. Vasemman kammion piiputtaminen välittää paineen keuhkoihin (alkaa ahdistaa) ja myös sydämen oikeaan puoliskoon, jolloin nestettä kertyy maksakapseliin (palleakipu), jalkoihin ja jopa vatsaonteloon.

Oireet riippuvat siitä, millaiseksi sydämen vajaatoiminta luokittuu. Sen selvittämiseksi ultraäänitutkimus on välttämätön.

Sydämen vajaatoiminta ei ole sairaus, vaan oire, jonka syy tulee selvittää ja vähintään yrittää korjata. Noin 90 prosenttia aiheutuu verenpaine- ja sepelvaltimotaudista sekä läppävioista. Taustalla voivat olla muun muassa usein perinnöllinen sydänlihaksen liikakasvu, rytmihäiriö, syöpälääkityksen haitta, tulehdukset, ikääntyminen ja lihavuus. Harvinaisempiakin syitä piisaa.

Kiminkinen ei ole tunnetusti diureettien (nesteen, oikeammin suolan poisto) ystävä, mutta sinun on pakko niitä käyttää. Furesikseesi on kombinoitu Spironolactone, mistä iloitsen. Muista mittauttaa nestetasapainosi säännöllisesti laboratoriossa ja käydä aamuisin vaa’alla. Lääkityksesi janottaa, mutta juomista on syytä rajoittaa kertomallasi tavalla.

Juoda kuitenkin pitää, muutoin kuivut sisältäkin kuin korppu. Tasapainoilua tämä on.

Vajaatoiminnassa verenpaine on keskimäärin matala, mutta melko hyvin se yleensä riittää aivojen tarpeisiin.

Säärien ruskettuminen aiheutuu ajoittaisesta jalkojen turpoamisesta ja laskimoiden vajaatoiminnasta, jolloin ihon pinnan verenkierto kärsii.

Varmasti sydämesi on tutkittu perusteellisesti ja tahdistinkin asennettu. Uskon, että vajaatoiminnan syykin on lääkäreittesi tiedossa. Lääkityksesi on monipuolinen ja nykyaikainen. Hoito on mutkikasta ja sen optimoiminen vaikuttaa suoraan vointiisi.

Käytä lääkkeesi tarkasti, noudata ohjeita, käy säännöllisesti laboratoriossa ja ole yhteydessä omaan lääkäriisi ja tarvittaessa sydänlääkäriin.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.