Tuulilasi

Suuret erot kiihtyvyydessä

Kysymys:

Mistä johtuu se, että samantehoisilla ja -painoisillakin autoilla on niin erilaiset suorituskyvyt? Esimerkiksi uudelle Peugeot 308 SW:lle on ilmoitettu kiihtyvyydeksi (0-100 km/h) tasan 10 sekuntia, ja sen omamassa on noin 1200 kg, teho 130 hv ja suurin vääntömomentti 230 Nm.

BMW 116 (anteeksi, kun jauhan jatkuvasti siitä autosta, mutta kun autoilu niin kiinnostaa :) on omamassaltaan melkein 200 kiloa painavampi kuin tuo Pösö, ja Bemarissa on tehoa vain 6 hevosvoimaa enemmän. Vääntömomentti on Bemarissa hitusen pienempi (220 Nm). Silti Bemu kiihtyy nollasta sataan 8,5 sekunnissa. Se on vain sekunnin kymmenyksen hitaampi kuin uusi Lexus IS 300h, jossa on sentään sähkö- ja polttomoottorin yhteisteho 223 hv. Vaikka Lexus on painavampi (1720 kiloa), luulisi tuollaisella yli 200 hepan teholla auton kiihtyvän nopeammin kuin 8,4 sekunnissa.

Puolentoista sekunnin ero nollasta sataan -kiihtyvyydessä on jo sellainen, että siihen kiinnittää huomiota koeajossa, ja se vaikuttaa koko auton olemukseen ja tunnelmaan päivittäisessä käytössä.

Vastaavia esimerkkejä riittää paljon: eli jokin muu vaikuttaa todella voimakkaasti auton suorituskykyyn kuin pelkkä teho, vääntö ja massa – mutta mikä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kaksi tärkeintä asia, jotka vaikuttavat kiihtyvyyteen, ovat tehokäyrän muoto ja voimansiirron välityssuhteet. Huipputeho saavutetaan jollakin korkealla käyntinopeudella, esimerkiksi 6000 r/min, mutta tällä nopeudella kone pyörii vain hetken. On paljon tärkeämpää, miten paljon tehoa saadaan, kun kierrosluku on vasta nousemassa tuolle suuntaan. 

Välityksetkin vaikuttavat. Paras tulos saadaan, jos suuremmalle vaihdettaessa kierrokset laskevat jonnekin suurimman väännön paikkeille tai jäävät jopa hieman sen yläpuolelle. Tiuha vaihteiden porrastus parantaa kiintyvyyttä.

Julkaistu: 22.9.2014