Apu

Voiko kalsiumlisä aiheuttaa suonenvetoja? – Apu-klinikka vastaa

KuvatFotolia
Julkaistu: 28.9.2021

Kysymys:

Olen 65-vuotias nainen ja syönyt vuoden ajan kalsiumia ja D-vitamiinia sisältäviä Calcichew D Forte -purutabletteja kaksi päivässä. Ne on määrätty minulle reseptillä osteoporoosiriskin vuoksi. Parin viime kuukauden aikana minulla on ollut lähes päivittäin suonenvetoa sekä pohkeissa että jalkapohjissa. Nukkuessa iskevät suonen­vedot pohkeissa ovat todella kivuliaita. Olen kuullut, että osteoporoosilääkitys voi lisätä suonenvetoja. Voiko tämän vitamiinilääkkeen käyttö vaikuttaa niihin? Ennen tablettien käyttöä minulla ei ollut suonenvetoja juuri lainkaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suonenveto voi olla kiusallinen vaiva, joka saattaa pitää hereillä öisinkin. Jokaöiseksi äityessään se voi rikkoa unen eheyden pahasti ja siten aiheuttaa ­vetämättömyyttä ja mielialan laskua.

Tietääkseni kalsiumin ja D-vitamiinin ei pitäisi vaikuttaa suonenvetoon. Päinvastoin on teorioita, että D-vitamiini voisi vähentää lihaskramppeja eli suonenvetoa. Satunnaistetuissa tutkimuksissa D-vitamiinilla ei kuitenkaan ole ollut parantavaa tai pahentavaa vaikutusta. Kalsiumin puute voisi periaatteessa aiheuttaa kramppeja, eli kalsiumlisän ei pitäisi ­ainakaan pahentaa tilannetta. Siten on epä­todennäköistä, että syyllinen vaivaan olisi kalsium-D-vitamiinilisä. Syitä kannattaa hakea muualtakin.

Yöllisten suonenvetojen taustalla voi joskus olla säärien ja jalkojen kylmettyminen tai uusien kenkien tai kumisaappaiden käyttö. Tällöin voi esimerkiksi vaihtaa uudet kengät vanhoihin pariksi viikoksi ja katsoa, miten käy.

"Magnesiumilisää voi kokeilla lihaskramppeihin. Magnesiumin käyttöön ei liity merkittäviä haittavaikutuksia: joskus harvoin voi tulla löysävatsaisuutta."
Reijo Laatikainen, ravitsemusterapeutti

Voi myös kokeilla jalkaterien ja säärien peittämistä lämpöisillä sukilla iltaisin. Jos taas oire hävisi helteiden väistyttyä, syy löytyy sieltä. Pitkittynyt hellekin voi aiheuttaa kramppeja. ­Joskus syynä voivat olla erittäin runsas hikoilu ja vähäsuolainen ruokavalio, etenkin nesteenpoistolääkkeitä käyttävillä.

Magnesiumilisää voi kokeilla lihaskramppeihin. Magnesiumin käyttöön ei liity merkittäviä haittavaikutuksia: joskus harvoin voi tulla löysävatsaisuutta. Magnesiumtutkimuksien tulokset ovat ristiriitaisia, mutta hyvin imeytyvä magnesiumsitraatti saattaa joskus olla avuksi. Magnesiumia on paljon täysjyväviljassa, pavuissa ja muissa palkokasveissa sekä siemenissä ja pähkinöissä.

On siis hyvin epätodennäköistä, että kalsium ja D-vitamiini olisivat aiheuttaneet ongelman. Toki voit tehdä vielä ­varmuuden vuoksi kokeen ja olla vaikka kuukauden ilman niitä ja katsoa, poistuvatko vaivat. Osteoporoosiin on myös ­varsinaisia lääkkeitä. Niistä pitää neuvotella lääkärin kanssa, jos kramppien syyksi kaikesta huolimatta paljastuisi kalsium-­D-vitamiinilisä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.