Apu

Suonenveto säärissä ja sormissa alkoi, kun aloitin kortisonin käytön – Onko lääkkeellä yhteys oireisiin? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAOP
Julkaistu: 13.8.2021

Kysymys:

Kun aloitin kortisonilääkityksen, alkoivat kivuliaat suonenvedot säärissä. Voiko lääkkeellä olla yhteyttä tähän? Päivisin tulee suonenvetoja sormiin. Kaksi sormea liimautuu kivuliaasti yhteen, ja ne saa irti vain toisella kädellä vedellen. Olen 85-vuotias mummo, lonkkakipuinen ja tuomittu leikkaukseen. Syön Tramalia, välillä Arcoxia kipuun, mutta mikään ei auta. Lisäksi Losatrixia ja Thyroxinia.

Näytä vastaus

Vastaus:

Suonenveto on kiusallista, varsinkin yöllä reidessä tai pohkeessa. Terveellä syytä niihin ei tiedetä, ellei taustalla ole rasitus tai sitten niin, että unohtaa hikiset tai suihkunjälkeiset jalat peiton ulkopuolelle aukinaisen ikkunan katveeseen. Itselläsi eri puolelle kehoa ilmaantuneet krampit ajoittuvat kortisonin aloitukseen.

Kortisoni voi vaikuttaa neste-tasapainoarvoihin, veren kaliumiin ja natriumiin. Natriumia pyrkii kertymään elimistöön, mikä näyttäytyy etenkin pitempiaikaisessa käytössä turvotuksena, ja joskus verenpaineen kohoamisena.

Jos lisämunuaiset eivät tuota riittävästi kortisolia, minkä pitkä kortisonin käyttö voi aiheuttaa, veren natrium vähenee ja sitä kautta verenpaine laskee. Tämä ei tule sinulla kyseeseen.

Kortisoni voi laskea myös kaliumarvoa, mikä voi altistaa krampeille. Käytät Losatrix -verenpainelääkettä, joka pyrkii nostamaan kaliumia. Jostain syystä Losatrixin on kuvattu aiheuttavan joskus harvoin lihaskipuja, mutta varsinaisista krampeista ei ole näyttöä. Tiedetään sen voivan joskus laskea natriumiakin.

Kuten huomaat, selittelyni tuppaa kääntymään monimutkaiseksi. Se on usein merkki siitä, että ensinnäkin asiat ovat vaikeita ja toisekseen siitä, ettei ole riittävästi tutkimustietoa/näyttöä .Tilanne komplisoituu, kun soppaan lisätään useampi lääke. Oli lopullinen selitys molekyylitasolla mikä tahansa, uskon kortisonin vaikuttaneen kramppiesi ilmaantumiseen. Varmuudeksi kannattaa määrittää kalium ja natrium.

Kysy terveydestä, avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.●

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.