Tuulilasi

Suomen uraiset ja kuoppaiset tiet - kiusallinen uraherkkyys

Suomen uraiset ja kuoppaiset tiet - kiusallinen uraherkkyys

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ostin Opel Astra (H) 1.8 Aut. Wagonin (vm. 2006). Ensimmänen ajokokemus, 170 km:ä Turun moottoritietä, antoi ymmärtää, että kokoluokassaan Astra on ihan kelpo ajettava, tosin ajotuntuma jätti pienen karvaan sivumaun suuhun. Nyt on kaksi kuukautta kulutettu Suomen teitä ja on se vaan todettava, että auton kiusallisin ominaisuus on uraherkkyys!

Nykyinen rengaskoko on 205/55R16 eli leveyttä on riittävästi, vanteet muikean kokoiset ja profiili näyttää hyvälle, kun ei oo liikaa kumiseosta vanteen ja asfaltin välissä. No, se niistä renkaan ominaisuuksista – vai pitäisikö sanoa omituisuuksista? Itse olen miettinyt, että autoon voisi sopia paremmin 195/65R15 renkaat, eli hieman kapeammat ja korkeammalla profiililla, jolloin rengas vaimentaisi hieman paremmin Suomen teille tyypilliset töyssyt, kuopat ja urat.

Tein myös pienen hintavertailun, ihan kotimaiseksi tunnetun rengasmerkin hinnaston mukaan, ja yllätyin, että 15" renkaat tulisivat 154,00 euroa halvemmkasi kuin 16" renkaat. Otatko kantaa kuinka suuri vaikutus on ajomukavuuteen ja uraherkkyyteen rengaskoon muutoksella 205/55R16 -> 195/65R15. Suomen maantienopeuksilla, kun ei oikein pääse ottamaan selvää todellisista auton ajo-ominaisuuksita, niin pistetään ajomukavuus etusijalle.

Näytä vastaus

Vastaus:

On laajati tunnettu tosiasia, että korkeampi rengasprofiili antaa mukavamman kyydin. Jos alustan perusasiat ovat kunnossa kuten Astrassa, leveämmällä rengaskoolla ei saavuteta mitään etua, ei edes parempaa suuntavakavuutta. Edut rajoittuvat ulkonäköpuolelle, jos ylipäänsä sinnekään.

Usein tarvikkeina hankituissa alumiinivanteissa myös vanteen offset- eli ET-mitta on erilainen kuin alkuperäisissä. Offset on etäisyys renkaan keskilinjan ja vanteen kiinnitystason välillä, ja sen väärä arvo voi lisätä vetelyä merkittävästi.

Tottahan toki automyyjät ja rengaskauppiaat kauppaavat innokkaasti leveitä renkaita, sillä kuten totesit, hinta kasvaa merkittävästi profiilisuhteen pienetessä. Ja kuten tuolla liikenteessä kuka tahansa voi havaita, vetoaminen autonkäyttäjien turhamaisuuteen on näemmä purrut vallan mainiosti.

Julkaistu: 19.7.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.