Tuulilasi

Suomen laki vs tekniikka.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Jostain luin aikanaan, että Suomen lakipykälissä on kielletty kuorma-autojen vaihteen vapaalle laittaminen rullaamista varten. Nykykuorkeissa robottiloota pistää mielellään pistää vaihteen vapaalle polttoainesäästön nimissä. Vauhtia saa kerättyä niin paljon kuin pää kestää alamäessä. Toki vakionopeussäätimellä ajaessa autolla on rajat milloin pistetään nopeusrajoitusta päälle moottorijarrutuksella.Mitäs lainvalvojat/-säätäjät tuumaavat tästä kehityksestä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Niinhän siellä laissa aikoinaan luki silloin kivikaudella, kun minäkin ajokorttini hankin. Kielto koski kuorma-autojen lisäksi myös linja-autoja. Yritin ovasti hakea nykyisestä lainsäädännöstä tuollaista kieltoa, mutta enpä löytänyt. Ilmeisesti "isännänvaihteen" käyttö on siis nykyään laillista.

Sinänsä nuo itsestään vapaalle heittävät systeemit olisivat minun mielestäni laillisia. Eihän sitä vaihdetta kytke vapaalle kuljettaja, toiminto liittyy auton normaaliin toimintaan, ja autohan on tyyppikatsastuksessa hyväksytty käytettäväksi liikenteessä.

Julkaistu: 12.9.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.