Tuulilasi

Suomen huonoin kuski

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tellkarissa alkoi taas tositv ohjelma jossa etsitään Suomen huonointa kuskia. Asiassa on varmaan oma viihdearvonsa, kysymys herää että onko oikeasti olemassa normaali terveydellä varustettuja ihmisiä joiden aistit ja motoriikka ei riitä auton hallinta vaatimuksiin. Jos näin on niin tiellä liikkuu melkoisia vaaratekijöitä. Pitäisikö asiaan kiinnittää huomiota ajolupaa hankittaessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmaankin ohjelmassa on jonkin verran viihteellistä liioittelua, mutta kyllä liikenteessä näkee aika uskomattomiakin suorituksia.

Taannoin sarjassa oli mukana yksi patologinen kaahari, joka ei pustynyt ajamaan siivosti ja autoa asiallisesti käsitellen missään vaiheessa. Näitäkin valitettavasti on jonkin verran liikenteessä, ja he eivät suinkaan pidä itseään huonoina kuskeina, vaan omasta mielestään he kuuluvat siihen 95 prosenttiin autoilijoista, jotka pitävät itseään keskimääräistä parempina kuljettajina.

Ajokorttia hankittaessa ei etenkään näitä jälkimmäisiä saada mitenkään karsituksi pois. Heillä on auton tekninen hallinta hanskassa, ongelmat piievät asenteissa eli korvien välissä. On myös ihmisiä, joilla järki ja motoriikka eivät toimi niin paljon, että heistä ei kerta kaikkiaan tule liikenteeseen kunnolla kelpaavia kuljettajia.

Valitettavasti tämä käy yleensä ilmi vasta kun autokoulu on jo käyty. Yhdelläkään autokoululla ei taida olla halua eikä mahdollisuuttakaan ilmoittaa tällaiselle oppilaalle, että ei tule mitään ja palauttaa kurssimaksu. Onnettomimpiakin tunareita yritetään opettaa lisätunneilla niin paljon, että he jotenkin pääsevät ajokokeesta läpi

Julkaistu: 21.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.