Tuulilasi

Suomalainen auton valmistus Suomalaisella osaamisella.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Autonvalmistus työllistää paljon ihmisiä kun lasketaan yhteen osien valmistus. Se on myös erittäin suuri taloudellinen vaikuttaja valmistusmaassaan luoden vero- ja vientituloja. Suomessa oli haaveita sähköautobisnekseen..Uudessakaupungissa kyllä valmistetaan autoja, mutta ovatko uudet Mersutkaan normaali palkansaajan kulkupelejä ?

Minkä takia ei Suomessa valmisteta normaaleja autoja ? Eikö meillä ole osaamista, intoa, valtiovallantukea..

Suomalaiset ovat metalliteollisuuden, elektroniikan, sähkö ja tuotannon ammattilaisia.Pitääkö meidän vielä kysyä joltain lupaa (kuten Kekkonen Neuvostoliitolta aikoinaan..) saadaanko tehdä omia autoja ? Eikö innovaatio järjestelmämme tue muita kuin ydinvoimavetoisia sähköautoprojekteja ? Uutta Nokiaa odotellessa..

Näytä vastaus

Vastaus:

Osaamisesta autojen valmistus Suomessa ei taatusti ole kiinni. Valmistuksessa ratkaisevaa on ennen kaikkea se, että valmistetut tuotteet, tässä tapauksessa autot, saadaan myös kaupaksi riittävän suuressa määrin ja riittävään hintaan. Tähän on kaksi lähestymistapaa. Joko valmistettavan auton tulee olla niin haluttu, että ostajat ovat valmiita maksamaan siitä lähes mitä tahansa, tai sitten autoa voidaan tehdä niin suurissa sarjoissa, että sen hinta saadaan riittävän matalaksi, jotta auto käy riittävästi kaupaksi.

Yrityksiä hienon, eksklusiivisen ja kalliin erikoisauton valmistamiseksi on tehty paljon, ja useimmat niistä ovat epäonnistuneet. Hinnalla kilpailemaan pystyviä autoja valmistaa todella moni suuri yritys, ja ainakin tällä hetkellä useimmat niistäkin taistelevat tappioiden kanssa. Tällaisten autojen valmistukseen Suomi ei ole otollisin paikka. Miltei kaikki tarvittavat osat jouduttaisiin tuomaan Suomeen pääosin laivarahtina, samoin valmiit autot, Näistä aiheutuu paljon lisäkustannuksia, joita on vaikea tai jopa mahdoton upottaa autojen hintoihin. Käytännössä ainoa mahdollisuus autotuotantoon Suomessa on valmistaa sen verran kalliita ja erikoisia autoja, että niiden hinnassa eivät lisäkustannukset tunnu, ja joiden ostajat ovat valmiita maksamaan korkeasta laadusta.

Autojen valmistus on maailmanlaajuisesti rajusti kilpailtua bisnestä, jossa valtavan suuret teollisuusjätit kilpailevat keskenään. Jotkut näistä yhtiöistä saavat enemmän tai vähemmän suoraa tukea kotimaansa valtiovallalta. Suomalaisen yhtiön siis aika toivotonta yrittää tunkeutua täydeksi kilpailijaksi näille markkinoille. Suomen valtio ei voi EU:n sääntöjen mukaan tukea toimintaa läheskään tarvittavassa mitassa, eikä siihen riittäisi rahaakaan. Kekkosen aika ja Neuvostoliitto ovat peruuttamattomasti historiaa.

Julkaistu: 30.7.2013