
Kysymys:
Minulla on IBS-tyyppistä oireilua. Olen jättänyt ruokavaliostani pois turhan kaalin ja etenkin sipulin käytön. Myös kahvin liikasaantia pyrin välttämään. Onko tyypillistä, että oireileva suolisto vaikuttaa myös psyykkiseen olotilaan? Itse koen tietynlaista hermostuneisuutta siihen asti, että tavara on tullut ulos. Löysistä ulosteista en kärsi, mutta toisinaan ruoan eteneminen aiheuttaa tunnetta, kuin joku vetäisi havunoksia suolistossa.
Vastaus:
IBS eli irritable bowel syndrome tarkoittaa ärtyvän suolen oireyhtymää, josta voidaan käytännössä käyttää myös nimeä herkkä vatsa. IBS-tyyppiseen oireiluun kuuluvat vatsan kivistykset ja turvottelu sekä ummetus, ripuli tai niiden vuorottelu pitkiäkin aikoja, jopa koko aikuiselämän ajan ilman, että löytyy tulehduksellisia suolistosairauksia tai muita selittäviä tekijöitä.
Tyypilliset IBS-oireet
IBS:ssä tyypillistä on reagointi ruoan sisältämiin imeytymättömiin, paksusuolessa fermentoituviin hiilihydraatteihin, joita kutsutaan fodmap-hiilihydraateiksi.
Fodmapit ovat kuitumaisia hiilihydraatteja, jotka eivät aiheuta tervevatsaiselle juuri muuta kuin kaasuvaivoja, mutta IBS:stä kärsivät saattavat saada vatsansa sekaisin päiviksi, jos he syövät runsaasti fodmapeja. Niitä on paitsi kaaleissa ja sipulikasveissa myös esimerkiksi rukiissa, täysjyvävehnässä, vesimelonissa, luumussa, päärynässä, omenassa, cashew- ja pistaasipähkinöissä, sorbitoli- ja ksylitolituotteissa sekä palkokasveissa, kuten pavuissa.
Jos oireilu on merkittävää ja haittaa elämänlaatua, kannattaa kääntyä asiantuntevan ravitsemusterapeutin puoleen. Ammattilaisen kanssa voi suunnitella, millaisten ruokavaliomuutosten kokeilu olisi järkevää.
Suolisto vaikuttaa psyykkiseen olotilaan
On erittäin tyypillistä, että pitkäaikaisista vatsavaivoista kärsivillä oireileva suolisto vaikuttaa psyykkiseen olotilaan. IBS:stä kärsivillä on enemmän esimerkiksi masennusta ja ahdistusta. Joidenkin tutkimusten mukaan IBS ja jotkin muut vuosikausia kestävät vatsavaivat voivat altistaa näille psyykkisille sairauksille. Ilman muuta on selvää, että oireileva suolisto aiheuttaa myös lyhytaikaisempia ongelmia, kuten hermostuneisuutta. Aivojen ja suoliston välillä on tiheä hermostollinen neuvotteluyhteys. Suoliston oireet voivat vaikuttaa kielteisesti tunnetiloihin ja tunnetilat suolisto-oireisiin.
Herkkä suolisto
Kerrot, että toisinaan tunnet aivan kuin joku vetäisi havunoksia suolistossa. Tämä viittaa siihen, että sinulla on tavanomaista parempi, voisi sanoa yliherkkä, suolistotunto. Suurin osa meistä ei tavallisesti juuri tunne ulosteen tai ruoan matkaa suolistossa.
Sen sijaan suurella osalla ärtyvästä suolesta kärsivistä on suoli, joka aistii tapahtumia liian herkästi. Tätä kutsutaan tutkijoiden kielellä viskeraaliseksi hypersensitiviteetiksi. Tällöin henkilö voi joissakin tapauksissa aistia jopa ulosteen kulkua suolistossa.
On pitävästi osoitettu, että IBS:n vallitseva piirre on juuri se, että suoli aistii liian helposti venytyksen. Asiaa on tutkittu esimerkiksi siten, että peräsuoleen on asennettu pieni ilmatäytteinen pallo, jota on täytetty kertomatta tutkittavalle, miten paljon ilmaa palloon laitetaan.
IBS-tyyppiset oireet ovat joskus lieviä, mutta joskus todella rajoittavia. Ne eivät kuitenkaan lisää minkään vakavan suolistotaudin riskiä. Kaikenlaiset yleisesti terveyttä edistävät elämäntavat ja säännöllinen elämänrytmi ovat hyväksi herkkävatsaiselle. Ruokavaliomuutosten ohella herkkävatsainen voi saada apua joogasta ja kävelystä. Niiden tehosta on paljon tutkimusnäyttöä.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa: apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse: ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.