Apu

Suolen toiminnan häiriöt: Syömisen jälkeen vatsassa kiertää, ulostamisen jälkeen voimaton olo – Mistä voi olla kyse? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu 7.4.2021

Kysymys:

Olen 60-vuotias nainen. Minulla on verenpainetauti ja keliakia. Sairastin kohtusyövän vuonna 2007. Se leikattiin, kuten myös munasarjat ja imusolmukkeita. Sain sädehoitoa. Nyt on vaivaa liittyen ulostamiseen.

Aamuisin pitää heti käydä ulostamassa ja parin tunnin päästä uudestaan. Ensin se on kovempaa, toisella kerralla ripulia. Kun olen syönyt, vatsassa alkaa kiertää, mutta tulee vain ilmaa. Joskus ulostamisen jälkeen tulee voimaton olo ja on koko ajan nälän tunne.

Paksusuoli on tähystetty ja verikokeita otettu – kaikki normaalia. Ohutsuoli todettiin normaaliksi, kun keliakia diagnosoitiin vuonna 1998. Ei tämä mikään mukava tunne ole. Mistä voisi olla kyse?

Näytä vastaus

Vastaus:

No onpas sinulle ehtinyt jo sairauksia ilmaantua. Mainitset keliakian, joka todettiin 12 vuotta sitten. Sen tyypillisimmät oireet ovat krooninen ripuli tai löysät ulosteet, ilmavaivat ja laihtuminen. Itse asiassa oireet ovat usein melko lieviä ja muistuttavat ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS), joka tulee kysymyksestäsi mieleen.

Aluksi varmistetaan, että keliakiadiagnoosisi on aikoinaan tehty oikein. Koska ilmeisimmin näin on, tarkistetaan, että ruokavaliosi on pitänyt. Koska paksusuoli on tähystetty ja verikokeita otettu, kuvittelisin, että asia on jo selvitetty.

Keliakiadiagnoosin yhteydessä ohutsuolesi on tutkittu, koska keliakiaan voi liittyä ohutsuolilymfooma. Tämä ei liene tapauksessasi kovin todennäköinen, mutta sekin on hyvä pitää mielessä.

IBS on antamillasi vihjeillä todennäköisin vaihtoehto oireittesi aiheuttajaksi. Ihmisellä voi olla yhtä aikaa useampaakin ruokaputken vaivaa. IBS:ä esiintyy 10–15 prosentilla väestöstä – naisilla kaksi kertaa useammin kuin miehillä.

IBS:n diagnoosi perustuu tyypilliseen oirekuvaan. Käytämme kriteeristöä, jonka mukaan kyseessä on uusiutuva vatsakipu tai -vaiva, johon liittyy vähintään kaksi seuraavista: oire lievittyy ulostamisen jälkeen, oireen ilmaantumiseen liittyy muutos ulostuskerroissa (tihentyvä tai harventuva) ja muutos ulosteen konsistenssissa (löysä tai poikkeavan kova). Diagnoosia tukevat: epänormaali ulostamisfrekvenssi (yli 3 kertaa päivässä tai alle 3 kertaa viikossa), kova tai vetinen uloste, poikkeava ponnistelu ulostaessa, toistuva ulostamispakko, tunne epätäydellisestä tyhjenemisestä, limavuoto pakoputkesta ja vatsan turvotus ja ilmavaivat.

Tässä ei ole mahdollista sukeltaa laajaan aiheeseen syvemmin, joten suositan piipahtamista aina luotettavassa Terveyskirjastossa.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Päivitetty 7.4.2021 – Ilmestynyt 23.8.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.