Apu

Solisluu lonksuu ja kipuilee, onko syytä mennä lääkäriin, Kiminkinen?

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 15.11.2019

Kysymys:

Viime aikoina on tuntunut melko kovaa vihlontaa solisluussa. Kättä pyörittäessä solisluunivel lonksahtaa (ikäänkuin pomppaa ulos kuopasta), juuri kun käsi on lähes suorana ylöspäin ja rutisee. Lapaluun seudulla kuuluu myös kovaa rutinaa. Sattuukin hieman, jos käden pyöräyttää ympäri koko liikeradaltaan. Täytyykö näillä oireilla mennä näyttämään lääkärille vai voiko edes olla mitään vakavaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ihmisestä kuuluu ja lähtee monenmoista ääntä. Muistan, kun edesmennyt Anja-mummoni käveli ja vaihtoi asentoa, lonkat paukkuivat melkoisesti. Polvet olivat hänellä luokilla kuin John Waynellä. Mummo oli potenut riisitautia lapsuudessaan. Lisäravinteilla, hivenaineilla ja vitamiineilla oli suuri merkitys noina aikoina. Nyt kauppojen ruokaosastot pursuavat kasvisten ja hedelmien väriloistoa, joten esimerkiksi keripukista ei ole tietoakaan. Sen sijaan täällä kaamoksessa on todella huolehdittava riittävästä D-vitamiinin saannista.

   Ääntä ja pauketta ihmisestä lähtee ja satunnaisia suolikaasun tussahduksia. Vastasyntyneillä tila kohdussa on käynyt ahtaanpuoleiseksi, joten heilläkin saattavat nivelet käsitellessä paukahdella. Tapauksessasi kyse on vipuvarresta ja voimavektoreista. Käden liikerata toppaa todellakin solisluuhun ja sen niveltymiseen rintalastaan. Tuohon niveleen kohdistuu melkoinen paine.

   Silloin tällöin vastaanotolle saapuu myöhäiskeski-ikää lähestyvä potilas, joka tulee valittamaan alueelle kasvanutta kovaa pattia. Aistienvarainen tarkastelu osoittaa muodostelman kuluneeksi niveleksi, jonka rakenteet ovat normaalin korjausprosessin myötä kasvattaneet lisää luuta ja rustoa. Potilas keskimäärin helpottuu, sillä hän on ehtinyt jo pelätä pahan kerran syöpää – onhan kyhmy kova ja siten vaarallisen oloinen. Joskus tuo nivel liikakuumenee rasituksessa muiden nivelten tapaan, jolloin suuntaan siihen tilanteen rauhoittamiseksi kortisonipuuduteinjektion.

 Tuntemuksesi lonksahtamisesta on todennäköisesti oikea. Nivel rakenteineen antaa vähän periksi. Urani aikana en ole vielä toistaiseksi joutunut koskaan pitempikestoisiin ongelmiin solisluu-rintalastanivelen kanssa. Luonto tuntuu korjaavan tuon kohdan hyvin, jolloin vaiva yleensä ajan myötä helpottaa. Ymmärrän, että sinun tekisi varmaan mieli hujauttaa solisluun pää vasaralla ja kolmen tuuman naulalla kiinni, mutta malta hyvä mies. Lapaluu on mukana liikeketjussa, joten on luonnollista, että senkin rakenteet kipeytyä.

 Tässä jaaritellessani melkein unohdin asian, josta saarnaan toistuvasti: säällisen tutkimisen. Mikä minä olen sinulle sanomaan, missä on vika, kun en ole sinua tutkinut. Suosittelen varaamaan ajan fysioterapeutille, joita tulisi löytyä ainakin terveyskeskusten kuntoneuvoloista. Hän haastattelee sinut ja katselee, kun pyörittelet kättäsi kuin tuulimyllyn siipeä. Harvinaisiakin vikoja voi löytyä kuten serratuspareesin aiheuttama lapaluun sirottaminen. Jos ei tutki, ei mitään löydä!

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.